Kicsi briós halmok, likőrrel átitatva, főzött likőrös krémmel összeillesztve. Az első barackokat a 19. század második felében sütötték a pratoi pékek (Olaszország). Formájában hasonlít, de teljesen más recept, mint a magyar lagzis barack süti. Szirup
Keverjük össze lekvárt és a vizet, ha a lekvárban voltak magok, akkor szűrjük át.. Adjuk hozzá a cukrot és fűszereket. Tegyük fel a tűzhelyre és forrás után még 2-3 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a málna likőrt. Hűtsük ki. Krém
Közben egy másik edényben keverjük fehéredésig a tojást a cukor felével, és a vaníliával. Szitáljuk hozzá a lisztet. Öntsünk (keverés közben) lassan a lisztes keveréket a forró tejhez. Tegyük vissza a tűzhelyre, és forraljuk fel alacsony lángon, folyamatos keverés közben. Mikor besűrűsödött vegyük le, fedjük le folpackkal, közvetlen a felszínére tegyük a bőrösödést elkerülésének érdekében. A szobahőmérsékletű vajat keverjük össze a maradék cukorral, és keverjük simára az elkészült kihűlt krémmel. Tészta 350-400 g liszt 60 ml tej 15 g friss élesztő 75 g vaj 3 db tojás 0,5 tk só 30 g cukor Oldjuk fel az élesztőt langyos tejben, adjunk hozzá 1-2 ek liszttel és egy csipet cukrot, futtassuk fel. Öntsük a felfutott élesztőt egy tálba, adjuk hozzá a tojást, a cukrot és a sót, alaposan keverjük össze. Szitáljuk hozzá a lisztet, gyúrjuk össze, majd adjuk hozzá a lágy vajat. Gyúrjuk sima tésztává, fedjük le folpackkal, és tegyük félre 1,5 órára. Olajozott munkafelületen osszuk max. 15 - 20 grammos darabokra. Formáljunk belőlük golyót és tegyük kivajazott, zsírpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk pihenni, 10 perc után lapítsuk ki mindegyik golyót, mikor ismét felemelkedik újra, még határozottabban nyomjuk vissza, majd hagyjuk 1-1,5 órát kelni. (A lapítással érjük el, hogy félgömbökké emelkedjen a tészta és ne golyókká.) Előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben süssük 10-15 percig. Összeállítás A kihűlt briósok alját vágjuk be kereszt alakban késsel. Az ujjunkkal óvatosan nyomjuk be középen, és egy evőkanál segítségével locsoljuk be sziruppal. Enyhén kenjük körbe a sziruppal az oldalát is. Töltsük meg őket kettesével krémmel, az oldalát forgassuk meg cukorban. Kandírozott narancshéjból készítsünk neki szárat, mentából levelet. Forrás: http://zarinasamieva.blogspot.hu/2013/12/blog-post_6.html |