Mézeskaláccsal, túróval, fehér csokival, áfonyával, forralt borral…
Alap
- 180 g mézeskalács
- 75 g vaj vagy margarin
- 6 lap zselatin
- 5 dl tejszín
- 200 g fehércsokoládé
- 400 g túró
- ½ dl víz
- 200 g vörös áfonya vagy áfonya
- 3 lap zselatin
- 3 ½ dl forralt bor
- fehércsoki
- fahéj
- csillagánizs
Béleljük ki egy 24 cm-es kerek, kapcsos tortaforma alját sütőpapírral, az oldalát vékonyan kenjük ki vajjal.
A mézeskalácsot törjük össze sodrófával/turmixgéppel és keverjük össze az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk jó erősen a forma aljára.
Áztassuk be annyi hideg vízbe a zselatin lapokat, hogy ellepje.
A tejszínt verjük kemény habbá.
Olvasszuk fel vízgőzön a csokoládét, és keverjük a szitán áttört túróhoz (adhatunk hozzá 1 cs vaníliás cukrot is).
Óvatosan, hogy ne törjön össze, forgassuk bele a tejszínhabot.
Nyomkodjuk ki a zselatinlapokat, és anélkül, hogy vizet adnánk hozzá, egy lábasban közepes hőmérsékleten oldjuk fel folyékonyra. Adjuk hozzá a töltelékhez.
Keverjük hozzá a gyümölcsöt, öntsük a formába, és min. 3 órára tegyük a hűtőszekrénybe.
A tetejéhez áztassuk be hideg vízbe a zselatin lapokat. Mikor megpuhult vegyük ki a vízből, és fél dl forralt borban melegítsük fel. Öntsük hozzá a többi bort is, várjuk egy kicsit, hogy hűljön majd még folyós állapotában öntsük a tortára, tegyük vissza a hűtőszekrénybe dermedni.
Vágjuk egy 24 cm átmérőjű kört egy műanyag fóliából.
Tegyünk a fólia alá sütőpapírt, (hogy amikor a csíkokat húzzuk, ki tudjunk menni az alakzatból)
Olvasszunk fel vízgőzön fehér csokoládét (a recept Candy melts márkájú csoki chipset javasol) és a fóliára vékony csőrű (2mm) habzsákból húzzunk csíkokat két irányból (rácsforma)
Mikor kész vagyunk a rácsozással, de még a csoki nem szilárdult meg, akkor hajtsuk vissza a fólia segítségével. Fogjuk amíg megszilárdul.
Ha már stabilan ott marad, akkor is hagyjuk még néhány órát szikkadni szobahőmérsékleten, mielőtt leszednénk a fóliát, és átemelnénk a tortára.
Bátortalanabbak ne hajtsák be, mikor megszilárdult akkor fordítsák át a tortára és óvatosan húzzák le a papírt a hátuljáról.
Díszítsük csillagánizzsal, fahéj darabokkal…
Forrás: http://www.kinuskikissa.fi/valkosuklaa-glogikakku-2/
Ui:
6 zselatinlapnak 9 g zselatinpor (1 csapott tk) felel meg.
Áfonya helyett használhatunk pl. málnát, ribizlit.