Hozzávalók (12 db)
Ropogós édes tészta
- 100 g vaj, hideg, kis kockára vágva
- 125 g süteményliszt
- 125 g cukor
- 1 tk vanília aroma
- 120 g süteményliszt
- 100 ml tej (zsíros)
- 100 ml víz
- 10 g cukor
- csipet só
- 80 g vaj
- 4 db tojás, nagy
- 1 vanília rúd
- 400 ml tej (zsíros)
- 4 db tojássárgája
- 80+50 g cukor
- 30 g étkezési keményítő
- 25 g vaj
- 250 ml tejszín
- Először készítsük el a ropogós tésztát a tetejére. Késes robotgéppel, vagy hideg kézzel gyorsan keverjük össze a vaj kockákat a liszttel, a cukorral és a vaníliával. Gyúrjunk belőle egy tésztagolyót, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőszekrénybe 1 órára.
- Az égetett tésztához a tejet a vízzel együtt forraljuk fel, dobjuk bele a vajat is, hogy felolvadjon. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot és a sót, keverjük, amíg összeáll. Vegyük le a tűzről, keverjük át, közben egy picit hűl, majd egyesével üssük hozzá a tojásokat és keverjük a tésztát simára, fényesre. Töltsük habzsákba .
A sütőt melegítsük elő 180 °C hőmérsékletűre.
A ropogós tésztát két réteg folpack között (így nem ragad) nyújtsuk ki 1-2 mm vastagságúra. Vágjuk fel 12 x 4 cm nagyságú téglalapokra.
Sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk az égetett tésztából 10 cm hosszú, 2,5 cm átmérőjű tésztacsíkokat. Hagyjunk helyet a jelentős növekedésnek! Fedjük le mindegyiket az omlós tésztából vágott lapokkal.
Süssük 30-40 percig.10 percig ne nyissuk ki, utána viszont résnyire nyitva hagyott ajtóval (támasszuk ki fakanállal) süssük 20 percig, aranybarnára. Rácson hagyjuk kihűlni.
- A krémhez a sárgájákat keverjük össze (habverővel) a cukorral, majd a keményítővel. A tejet forraljuk fel a vanília rúddal és a kikapart magjaival. Csorgassuk a tejet a sárgájás keverékbe folyamatos kevergetés közben, kis lángon sűrítsük be. Takarjuk le, 10 percet hagyjuk hűlni, mielőtt belekevernénk a vajat.
A tejszínt 50 g cukorral verjük habbá (ízlés szerint lehet a cukor mennyiségét növelni). Forgassuk össze a krémmel, töltsük habzsákba (sima cső, 8 mm) és a sütemények aljáról 3 lyukon át töltsük a fánkokba.
Szórjuk meg porcukorral. Légmentesen záródó edényben 2-3 napig tárolhatóak, ha esetleg megmaradna.
Forrás: http://www.insanitytheory.net/kitchenwench/laduree-vanilla-eclairs