Hozzávalók
Töltelék
- 6 db nagy (savanyú) alma, hámozva, kis kockára vágva
- 90-130 g cukor
- 120 ml narancslé, frissen facsarva
- 2 ek étkezési keményítő (60 ml víz)
- 1 ek vaj
- 0,5 tk fahéj
- csipet szerecsendió
- 100 ml vörös áfonya (friss vagy fagyasztott) - opcionális
- 120 g vaj, szobahőmérsékletű
- 65 g cukor
- 175 g liszt
- 50 g kókusz
- 2 db közepes tojás
- csipet só
- 70 g liszt
- 50 g kókusz
- 50g cukor
- 0,5 tk fahéj
- csipet szerecsendió
- 60 g vaj, hideg
- 1 cs vaníliás cukor
- egy csipet só
60 ml vízben oldjuk fel a keményítőt és öntsük az almás keverékhez, sűrítsük be kis lángon, kevergetve, de már nem kell forralni.
Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vajat, a fahéjat és a szerecsendiót. Hagyjuk kihűlni.
A tésztához keverjük össze a vajat a sóval és a cukorral, egyenként üssük bele a tojásokat. Szitáljuk hozzá a lisztet, öntsük bele a kókuszt. Tegyük a hűtőszekrénybe 10-15 percre.
Keverjük össze a lisztet, a kókuszt, a cukrot, a sót, a fahéjat, a vaníliás cukrot és a szerecsendiót. Reszeljük rá a hideg vajat, morzsoljuk össze.
Egy 26 cm-es kerek tortaformát vajazzunk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával, vagy béleljünk ki sütőpapírral.
Béleljük ki a tésztával (vizes ujjal tudjuk a formába nyomkodni, mert ragadós), tegyük bele a tölteléket, (ha van, akkor most szórjuk bele az áfonyát) végül szórjuk rá a morzsát.
Süssük előmelegített sütőben 220°C hőmérsékleten 10 percig, majd csökkentsük a sütő hőmérsékletét 190°C-ra és süssük további 30 percig.
Ha nagyon barnul a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.
15-20 percig hagyjuk hűlni a formában, mielőtt felvágjuk.
Forrás: http://kavkazkyhnya.ru/2013/12/yablochno-kokosovyy-pirog