A napokban megsütöttem, minden rétege külön-külön is egy élmény. Az édes, főzött vaníliakrém, a savanykás meggyzselé, a mákos piskóta, a kesernyés csoki máz, nagyon jó volt.
Dupla M, mint mákos-meggyes és mint mm, de finom ;)
Hozzávalók
Tészta
- 5 db tojás
- 200 g cukor
- 50 g mák
- 140 g liszt
- 2 tk olaj
- 2 tk sütőpor
- 2 ek meleg víz
- 5 db tojássárgája
- 0,5 l tej
- 100 g cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 70 g liszt
- 250 g vaj, szobahőmérsékletű
- 700 g-os meggybefőtt konzerv
- 3 cs Dr.Oetker étkezési zselatin(10 g-os)*
- 1,5 dl víz (langyos)
A tésztához, válasszuk szét a tojásfehérjéket, és egy csipet sóval verjük habbá.
A sárgájákat keverjük össze az olajjal és a vízzel, majd a cukorral. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Forgassuk össze a fehérje habbal, majd óvatosan a mákkal (én megdaráltam).
Terítsük el zsírpapírral bélelt 24x35 cm-es tepsiben. Süssük előmelegített 170 °C hőmérsékletű sütőben kb. 30 percig (tűpróba).
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, vágjuk félbe.
A krémhez kb. 150 ml tejben keverjük el a sárgájákat és a lisztet. A maradék tejet melegítsük fel a cukrokkal, öntsük hozzá a sárgájás keveréket is, sűrítsük be. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, keverjük hozzá a puha vajat.
A meggyről öntsük le a levét (a meggyet tegyük félre), adjuk hozzá a vizet. Ezt a fajta zselatint forralni kell, így először keverjük össze kb. 200 ml lével, forraljuk fel, öntsük hozzá a maradék levet. Keverjük bele a meggyet. Tegyük a hűtőszekrénybe, kb 20-30 perc alatt besűrűsödik, de ez idő alatt többször keverjük át.
Az alsó tésztalapra kenjük rá a vanília krémet, erre terítsük rá a meggyzselét. (Érdemes figyelni, hogy a zselé állagára, ha túl híg szétfolyik, ha túl kemény nem lehet elteríteni!)
Fedjük be a felső tésztalappal.
A tetejét vonjuk be vízgőzön olvasztott csokoládéval, vagy, mint én ezzel a mázzal:
5 ek kakaót keverjünk el 7-8 ek porcukorral, a közepére öntsünk 1 ek olajat és tegyünk hozzá 1 tk vajat.
Forraljunk fel kb. 200 ml vizet és kanalanként adjuk hozzá. Nem kell mind, csak annyi, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk.
* Az eredeti recept meggyes kocsonyával dolgozik, ennek hiányában én zselatinporral készítettem.
u.i.: Amint lehetőségem lesz rá, kipróbálom friss málnával, eperrel, ribizlivel …
Forrás: http://mojeciacho.blox.pl/2014/11/Wisniowa-fantazja.html