Hozzávalók
Tészta
- 230 g liszt
- 100 g vaj, hideg
- 5 g sütőpor
- csipet só
- 1 db tojás
- 30 g cukor
- 500 ml tej
- 200 g mák
- 100 g búzadara
- 100 g vaj (csökkenthető 50 g-ra)
- 150 g cukor
- 200 g tejföl
- 1 ek olaj
Tetejére
- 400 g tejföl
- 3 db tojás
- 80 g cukor
Vajazzunk ki egy 26 cm-es tortaformát, az alját béleljük ki
zsírpapírral.
A krémhez egy fazékban kis/közepes lángon sűrítsük össze a
tejet, vajat, a cukrot, a búzadarát és a mákot. Vegyük le a tűzről és keverjük bele
a tejfölt és az olajat.
A tésztához egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a
sütőpor és a sót, keverjük össze.
Morzsoljuk össze a
vajjal, végül adjuk hozzá a cukrot és a tojást. Nyomkodjuk/terítsük bele az
előkészített forma aljába, oldalára
Öntsünk bele a krémet. Süssük előmelegített 180°C
hőmérsékletű sütőben 25 percig.
Közben a tetejéhez a tojások sárgáját keverjük fehéredésig a
cukorral, keverjük bele a tejfölt. A fehérjét verjük habbá és forgassuk ez
előző keverékhez.
A 25 perces sütés idő leteltekor terítsük rá a tortára, vegyük vissza 175 °C-ra a hőmérsékletet és süssük további 40-45 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
A 25 perces sütés idő leteltekor terítsük rá a tortára, vegyük vissza 175 °C-ra a hőmérsékletet és süssük további 40-45 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
Hagyjuk teljesen kihűlni a formában, majd vegyük ki és
tegyük 2 órára a hűtőszekrénybe.