Kipróbáltam, a hozzávalókból 6 db, kb.7-8 cm-es foszlós
kalács sül ki.
Nagyon kicsik a mennyiségek (nem elírás), de jelképes üzenetnek elég csak 1-1 darab a szombat reggeli kávé mellé.
Nagyon kicsik a mennyiségek (nem elírás), de jelképes üzenetnek elég csak 1-1 darab a szombat reggeli kávé mellé.
Hozzávalók
- 52 g tej
- 16 g cukor
- 1 ek élesztőpor (lapos kanál)
- 80 g sütemény liszt
- 20 g sima liszt
- 10 g tojás (villával keverjünk el egy tojást, ebből mérjük ki a mennyiséget)
- 10 g vaj, puha
- csipet só
- 1 ek kakaópor
- 1 ek víz
- Tetejét megkenni a tojás maradéka.
A meglangyosított, cukorral elkevert tejben futtassuk fel az
élesztőport.
A lisztet a sóval, a tojással, a vajjal és a felfuttatott élesztővel
gyúrjuk össze.
A kakaóból és a vízből keverjünk sűrű pasztát.
Vegyünk ki a tésztából 70 g-ot és gyúrjuk össze a kakaós
pasztával.
Letakarva hagyjuk meleg helyen a duplájára kelni.
Gyúrjunk mindkét tésztából 6-6 db golyót, takarjuk le és
hagyjuk 20-30 percet pihenni.
A képen látható módon, enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki
a fehér tésztát kerek alakra. Tegyük a közepére a kakaós tésztagolyót, csípjük
össze felette, fordítsuk alulra az illesztést, nyújtsuk ki (lásd kép) hosszúkás
alakúra.
Hajtsuk félbe, és
vágjuk be a képen látható módon. Hajtsuk ki két oldalra kialakítva ezzel a szív
alakot.
Tegyük őket zsírpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni.
Kenjük meg a tetejüket felvert tojással.
Előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben 10-15 perc alatt sül aranybarnára.
Tegyük őket zsírpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni.
Kenjük meg a tetejüket felvert tojással.
Előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben 10-15 perc alatt sül aranybarnára.