Móni barátnőm a Budapest tekercs után újabb svéd receptre hívta fel a figyelmem. Elmesélte a történetét is, ez a több száz éves tradicionális édesség régen húshagyó kedd ünnepi étele volt. Napjainkban már az év minden napján vásárolják és sütik otthon is a háziasszonyok, az egyik legismertebb, legkedveltebb svéd sütemény.
Tegnap este elkészítettem, fűszeres, illatos kelt tészta zsemléket képzeljetek el. A krém a tésztából készül! De nem is folytatom, a részletek a receptben:
Hozzávalók (9 db, elfér egy tepsire)
Zsemle
- 150 ml tej
- 75 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 1 tk kardamom *
- 25 g élesztő
- 100 g cukor
- csipet só
- 0,5 tojás felverve (a másik fele majd kell megkenni a zsömlék tetejét)
- 300 g liszt
- 100 g cukor
- 50 ml víz
- 125 g mandula, héj nélkül, finomra darálva
- 3 dl tejszín, habbá verve
Keverjük össze egy kanálnyi cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk felfutni. Öntsük hozzá a maradék cukrot, keverjük hozzá a felvert tojást, a vajat és sót. Részletekben öntsük hozzá a lisztet, Jól dolgozzuk ki, sima, rugalmas tésztát gyúrjunk belőle.
Meleg helyen, textillel letakarva hagyjuk kelni 1 órán keresztül.
Osszuk 9 részre, gyúrjuk golyókat belőle, pihentessük letakarva újabb 20 percig.
Kenjük meg a tetejüket felvert tojással.
Süssük zsírpapírral bélelt sütőlapon, előmelegített sütőben 180-190 °C hőmérsékleten kb. 10 percig. Hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez melegítsük fel a vizet a cukorral, oldódásig, keverjük bele a mandulát is.
A kihűlt zsemlék kalapját vágjuk le, és egy kanállal kaparjuk ki a belsejüket. Keverjük hozzá a mandulás masszához, annyi tejet vagy tejszínt keverjünk pluszban még hozzá, hogy a krémes állagot elérjük.
Töltsük meg vele a zsemléket, díszítsük tejszínhabbal, helyezzük vissza rá a kalapkákat, szórjuk meg porcukorral.
Kínálhatjuk langyos tejbe állítva, érdemes kipróbálni !
*Nem volt itthon kardamom, fahéjjal készítettem és így is finom volt. Nagyon laktató, a 2. darabbal már egyikünk se birkózott meg, csak kis szünet után ;)
Forrás: http://kaklabbet.blogspot.hu/2014/02/harliga-semlor-med-hemgjord-mandelmassa.html