Tészta
- 200 g liszt
- csipet só
- 100 g vaj, hideg, kis kockára vágva
- 3-4 ek víz, hideg
Mandulás töltelék
- 150 g mandula, héj nélkül, finomra darálva
- 150 g cukor
- kakakó (opcionális)
- felvert tojás, megkenni
Tetejére
- tojássárgája, felverve
- mákkal vagy fekete szezámmag
Formázáshoz
- Kerek sütemény kiszúrók, méreteik: 9 cm, 5 cm és 2 cm
A tésztához (hideg kézzel vagy késes robotgépben) morzsoljuk össze a lisztett a vajjal és a sóval.
Annyi vizet adjunk hozzá, hogy összeálljon. Csomagoljuk folpackba és tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe.
A töltelékhez robotgépben keverjük össze a mandulát a cukorral, annyi felvert tojást kanalazunk hozzá (kb. 30-35 g) amennyivel összeáll.
Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőszekrénybe.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C hőmérsékletűre.
Osszuk a tésztát és a tölteléket is 12 egyenlő részre (kb. mindegyik 28g).
A tésztákat nyújtsuk ki, és használjuk hozzá a 9 cm-es kivágót. (Így lesz 12 db, 9 cm átmérőjű kerek tésztánk.)
A mandulás golyókat ha úgy tetszik forgassuk meg kakaóporban, de nem muszáj. Tegyük őket az előzőleg kiszúrt tésztalapok közepére, fedjük be a tésztával. Kicsit lapítsuk el, az 5 cm-es kivágó arra szolgál, hogy a méretet ellenőrizhessük, hogy pontosan egyformák legyenek.
A legkisebb 2 cm-es kiszúrót finoman nyomjuk a közepébe, és egy éles késsel a felső tésztarétegbe vágjuk bele a szirmokat (12 vágás virágonként), lásd kép lent!).
Tegyük a virágokat zsírpapírral bélelt tepsire, közben óvatosan nyomjuk egy kicsit össze, hogy a szirmok szétváljanak.
Kenjük meg tojássárgájával, és szórjuk meg a közepét mákkal vagy fekete szezámmaggal.
20 perc alatt sül készre, rácson hagyjuk kihűlni.
Forrás: http://bylelush.blogspot.hu/2014/09/chrysanthemums.html