Frangipane krém
- 100 g vaj, puha
- 100 g cukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 ek vanília aroma
- 2 ek liszt
- 40 g mandula, finomra darálva
Tészta
- 60 ml víz
- 180 ml tej
- 50 g vaj
- 1 db nagy tojás, szobahőmérsékletű
- 50 g cukor
- 2 tk élesztőpor
- 450 g liszt
- csipet só
Tészta tölteléke
- 50 g vaj, olvasztva
- 4 ek fahéj és 100 g cukor keveréke
A virág közepébe
- 3 db alma, hámozva, szeletelve
- 60 ml tej (tésztára)
- 1 tk cukor (almára)
- 3 ek vaj, olvasztva (a végén az egészet megkenni)
A tésztához egy kis edényben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a vizet és tejet. A keveréket keverjük/hűtsük szobahőmérsékletűre. Adjuk hozzá a cukrot, a tojást és az élesztőt, hagyjuk meleg helyen 5 percig.
Egy másik tálban kézi habverővel keverjük össze a lisztet és a sót.
Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, gyúrjuk lisztezett deszkán sima tésztává, kb. 5 perc.
Tegyük a tésztát olajjal kikent edénybe, forgassuk meg benne, hogy a vékony olajréteg körbevegye, takarjuk le nedves ruhával és hagyjuk duplájára kelni (kb. 2 óra).
Öntsük a tésztát enyhén meglisztezett felületre. Vegyünk ki belőle egy nagy tojás méretű darabot, tegyük félre. A maradék tésztát osszuk négy egyenlő részre. Mindegyiket nyújtsuk ki 23 cm átmérőjű kör alakra.
Az első kinyújtott kerek tésztát kenjük meg a vaj negyedével és szórjuk meg a fahéjas cukor harmadával,
tegyük rá a második kerek lapot, ezt is kenjük meg ¼ rész vajjal, és 1/3 rész fahéjas cukorral,
következik a harmadik lap, ismét ¼ rész vaj és 1/3 rész fahéjas c ukor,
végül fedjük le a negyedik kerek tésztalappal, és a kenjük meg a maradék ¼ rész vajjal.
Vágjuk le a széleit, hogy tökéletes kör alakú legyen. Tegyük félre a nyesedéket.
Egy hegyes, éles késsel vágjuk a szélétől 1,5 cm távolságot meghagyva 8 részre (lásd kép!).
Ezeket a háromszögeket most középen vágjuk fel, hogy át tudjuk rajta bújtatni a tésztát, vigyázzuk most már egyik oldalon se vágjuk végig a rést (lásd kép!).
Melegítsük elő a sütőt 200 °C hőmérsékletre, béleljük ki zsírpapírral a sütőlapot.
Nyújtsuk kerek formára a félretett (tojás méretű) tésztát, hogy illeszkedjen a szirmok közepébe.
Terítsük el benne a frangipane krémet. Gyengéden nyomkodjuk bele az almaszeleteket, kicsit fedjék egymást (lásd kép). A széléről levágott tésztadarabokból készíthetünk díszt a közepébe.
A tésztát kenjük meg tejjel, az almát szórjuk meg a cukorral.
Süssük az előmelegített sütőben 10 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 175°C-ra és süssük aranybarnára. Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk benne hűlni a tésztát 30 percig.
Ha letakarjuk a tésztát alufóliával, akkor karamellizálhatjuk a cukrot az almán, (felső gril), de óvatosan járjunk el, hogy ne égjen meg.
Még melegen kenjük át 3 ek olvasztott vajjal.
Forrás: http://daringbakerduluth.blogspot.hu/2014_02_01_archive.html
Ha letakarjuk a tésztát alufóliával, akkor karamellizálhatjuk a cukrot az almán, (felső gril), de óvatosan járjunk el, hogy ne égjen meg.
Még melegen kenjük át 3 ek olvasztott vajjal.
Forrás: http://daringbakerduluth.blogspot.hu/2014_02_01_archive.html