A nálunk abszolút favorittá vált, sűrűn elkészített angol muffin recept után (link legalul) most jöjjön egy új kedvenc: Angol palacsinta – crumpets
Sűrű, élesztős palacsintatészta fémgyűrűben megsütve. Az élesztőnek köszönhetően a sülés közben kialakul a jellemző szivacsos szerkezet, a sok-sok luk, ami miatt jó nedvszívó. Olvasztott vajjal, tejszínnel, lekvárral, mézzel meglocsolva kínáljuk.
Hozzávalók (kb. 12 db)
- 200 g liszt, átszitálva
- ½ tk só
- 1 tk cukor
- 1 tk (expressz) porélesztő
- 200 ml langyos tej
- 150 ml langyos víz
- olaj
- 4 db fém gyűrű vagy nagyméretű (8 cm) kerek sütemény kiszúró
Melegítsünk egy teflon serpenyőben kis lángon egy csepp olajat, majd töröljük ki belőle egy papírtörlővel. Tegyük bele az előzetesen kiolajozott gyűrűket/kiszúrókat és pár perc alatt melegítsük fel. Amíg a gyűrűk melegszenek keverjük át a tésztát.
Öntsük fel a forró gyűrűket a tésztával, a felénél kicsivel magasabbra, süssük kis/közepes hőmérsékleten, amíg a tetején megjelennek az apró lyukak, kb. 8-10 perc.
Vegyük le a gyűrűket, fordítsuk meg és süssük további 2 percig a másik oldalát.
Amíg a többi sül rácson hagyjuk hűlni.
Fémgyűrű vagy kiszúró hiányában kisüthetjük simán a serpenyőbe kanalazva (3-4 ek), de ez esetben egy kicsivel több liszttel sűrűbb tésztát keverjünk.
Ha a sütés során a gyűrű/forma alatt kifolyna a tészta akkor is a lisztmennyiségén érdemes emelni.
Forrás: https://peasepudding.wordpress.com/2009/10/24/english-crumpets
Angol muffin: http://chefcricket.blogspot.hu/2013/07/angol-muffin.html