Ha allergiás vagy a mogyoróra vagy egyszerűen csak kipróbálnál valami mást, egy új finomságot:
Hozzávalók
- pirított, natúr napraforgómag (A natúr magokat 160°C hőmérsékletű sütőben kb. 15 perc alatt szép aranyszínűre tudjuk pirítani, közben keverjük át, arra figyeljünk, hogy ne égessük meg!)
- semleges ízű olaj (opcionális)
- folyékony stevia, méz, juharszirup, barnacukor (opcionális)
- só (ízlés szerint, opcionális)
- ízesítéshez pl. vanília, fahéj, mazsola (a legvégén beleforgatni)
A magokat késes robotgépben daráljuk egészen krémesre.Legoptimálisabb a darálást akkor kezdeni, amikor a magok még langyosak.
Ne tegyük tele az edényt a magokkal, legyen helyük mozogni, ha érezzük, hogy túlmelegedne, tartsunk egy kis pihenőt, de a melegedés egyébként normális velejárója a folyamatnak.
Amikor a liszt állagú akkor adhatunk hozzá egy kis olajat, de ez sem kötelező.
A mennyiségtől, és a daráló teljesítményétől függ, hogy hány perc alatt készül el, a nagyon krémes állaghoz kitartónak kell lenni. Az ízesítőket a vége felé adagoljuk hozzá.
Üvegedényben, a hűtőszekrényben hetekig eláll. Karácsonyi gasztroajándéknak is jó ötlet!
Forrás: http://www.tessadomesticdiva.com/2012/09/homemade-sunflower-seed-butter-extra-creamy.html