12/08/2014

Citromos, kakukkfüves koszorúk

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


Imádom a kakukkfüvet, simogatom a kertben a bokrocskáimat és beszélek hozzájuk, utána még sokáig érzem a tenyeremen azt a fantasztikus semmivel össze nem keverhető illatot. Kekszbe még nem sütöttem, de most már nem is értem, hogy miért!? Miért mindig csak főzök vele? Ezt ki kell próbálni!

Hozzávalók

Tészta
  • 280 g liszt
  • 0,5 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1 ek friss kakukkfű levélke (vagy 1 tk szárított)
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 100 g vaj, puha
  • 100 g margarin, puha
  • 200 g kristálycukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek citromlé, frissen facsarva
Dekoráció
  • 1 tojásfehérje
  • 1 ek víz
  • jégcukor, díszítőcukor, ehető csillám (opcionális)
  • friss kakukkfű
Közepes nagyságú tálban, kézi habverővel keverjük a liszthez a sütőport, a sót és 1 ek apróra vágott kakukkfű levelet, tegyük félre.

A vajhoz keverjük hozzá robotgéppel (kb.2 perc) a citromok reszelt héját, a cukrot. Adjunk hozzá 1 db tojássárgáját és a citromlevet is, majd lassan adagoljuk hozzá a lisztes keveréket és alaposan keverjük össze.

Két réteg folpack vagy zsírpapír között nyújtsuk ki 6 mm vastagságúra (ha ennél vékonyabb, akkor nagyon törékeny). Tészta nagyon ragadós, de ezzel a trükkel ez nem okoz problémát.

Szúrjuk ki a tésztát, és rendezzük el zsírpapírral bélelt tepsin, tegyük a tepsivel együtt 1-2 órára a hűtőszekrénybe, vagy 15-25 percre a mélyhűtőbe. Előre is készülhetünk, ha folpackkal becsomagoljuk a tésztát 4-5 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Arra figyeljünk a kivágás és a maradékok újranyújtása során, hogy a tészta maradjon mindig hideg, ha melegszik, akkor inkább tegyük vissza a hűtőbe.

A tetejüket kenjük meg 1 ek vízzel elkevert tojásfehérjével, szórjuk meg díszítőcukorral/cukorral helyezzünk el a tetejére is néhány kakukkfű levélkét.
Süssük előmelegített 160°C hőmérsékletű sütőben kb. 12-16 percig. A sütik ne barnuljanak meg, úgy szép, ha világosak maradnak.

Ha cukorgyöngyökkel is díszítjük, akkor amíg forró óvatosan beletudjuk nyomni a tésztába, ez azokra a cukorgyöngyökre vonatkozik, amik sütés közben szétfolynának.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Tároljuk légmentesen záródó edényben, a rétegek között zsírpapírral.

Forrás: http://www.pamelasproducts.com/lemon-and-thyme-wreath-cookies-2

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)