Imádom a kakukkfüvet, simogatom a kertben a bokrocskáimat és beszélek hozzájuk, utána még sokáig érzem a tenyeremen azt a fantasztikus semmivel össze nem keverhető illatot. Kekszbe még nem sütöttem, de most már nem is értem, hogy miért!? Miért mindig csak főzök vele? Ezt ki kell próbálni!
Hozzávalók
Tészta
- 280 g liszt
- 0,5 tk sütőpor
- csipet só
- 1 ek friss kakukkfű levélke (vagy 1 tk szárított)
- 2 db citrom reszelt héja
- 100 g vaj, puha
- 100 g margarin, puha
- 200 g kristálycukor
- 1 db tojássárgája
- 1 ek citromlé, frissen facsarva
- 1 tojásfehérje
- 1 ek víz
- jégcukor, díszítőcukor, ehető csillám (opcionális)
- friss kakukkfű
A vajhoz keverjük hozzá robotgéppel (kb.2 perc) a citromok reszelt héját, a cukrot. Adjunk hozzá 1 db tojássárgáját és a citromlevet is, majd lassan adagoljuk hozzá a lisztes keveréket és alaposan keverjük össze.
Két réteg folpack vagy zsírpapír között nyújtsuk ki 6 mm vastagságúra (ha ennél vékonyabb, akkor nagyon törékeny). Tészta nagyon ragadós, de ezzel a trükkel ez nem okoz problémát.
Szúrjuk ki a tésztát, és rendezzük el zsírpapírral bélelt tepsin, tegyük a tepsivel együtt 1-2 órára a hűtőszekrénybe, vagy 15-25 percre a mélyhűtőbe. Előre is készülhetünk, ha folpackkal becsomagoljuk a tésztát 4-5 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Arra figyeljünk a kivágás és a maradékok újranyújtása során, hogy a tészta maradjon mindig hideg, ha melegszik, akkor inkább tegyük vissza a hűtőbe.
A tetejüket kenjük meg 1 ek vízzel elkevert tojásfehérjével, szórjuk meg díszítőcukorral/cukorral helyezzünk el a tetejére is néhány kakukkfű levélkét.
Süssük előmelegített 160°C hőmérsékletű sütőben kb. 12-16 percig. A sütik ne barnuljanak meg, úgy szép, ha világosak maradnak.
Ha cukorgyöngyökkel is díszítjük, akkor amíg forró óvatosan beletudjuk nyomni a tésztába, ez azokra a cukorgyöngyökre vonatkozik, amik sütés közben szétfolynának.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Tároljuk légmentesen záródó edényben, a rétegek között zsírpapírral.
Forrás: http://www.pamelasproducts.com/lemon-and-thyme-wreath-cookies-2