A lehetőségek száma végtelen. Kedv és ízlés szerint variáljunk!
A víz: hideg csapvíz, szűrt víz vagy ásványvíz.
Néhány ölet az ízesítéshez:
Gyógynövények: rozmaring, kakukkfű, menta, citromfű, bazsalikom, koriander, petrezselyem…
Fűszerek: fahéj, kardamom, friss gyömbér, szegfűszeg, vanília…
Ehető virágok: rózsa, levendula, bodza, citrus virágok, hibiszkusz, árvácska, ibolya, sarkantyúvirág…
Gyümölcs: bogyósok (friss vagy fagyasztott), sárgadinnye, trópusi gyümölcsök, citrusfélék, alma, körte…
Zöldségek: uborka, zeller, édeskömény, sárgarépa…
A túlérett vagy sérült alapanyagokat kerüljük. A hozzávalókat lehetőség szerint vágjuk vékony szeletekre, kockára, így jobban és hamarabb ízesítik meg a vizet.
A felhasznált alapanyagoktól függően várjunk a fogyasztásig. A citrusok szinte azonnal ízesítenek, a fűszereknek ehhez egy kis időre van szüksége, a bogyósoknak néhány órára, cserébe viszont meg is színezik a vizet. A bekeverés után tároljuk hűtőszekrényben a fogyasztásig.
10 variáció:
1. szeletelt narancs, kardamom, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors
2. vanília rúd, maréknyi friss bazsalikom, 1 csésze szeletelt eper
3. vékonyra szeletelt édeskömény és körte
4. szeletelt vagy kockára vágott dinnye, maréknyi bazsalikom
5. szeletelt friss gyömbér és lime
6. maréknyi friss áfonya, szeletelt uborka, maréknyi bazsalikom
7. szeletelt citrom, néhány tk levendula (egy darabka gézbe kötve)
8. maréknyi málna, friss rózsaszirom
9. szeletelt kemény, érett mangó és ananász, maréknyi friss menta
10. szeletelt zöld vagy piros alma, egy kevés fahéj
Forrás: http://www.henryhappened.com/infused-water-ideas.html