Tészta
- 5 dkg vaj, lágy
- 0,6 dl növényi olaj
- 10 dkg cukor
- 7 dkg barna cukor
- 2 tojás
- 40 dkg liszt
- 1,5 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1 tk szerecsendió
- 3/4 tk só
- 2,5 dl tej
Tetejére
- 3 ek vaj, olvasztva
- 3 ek fahéjas cukor
Melegítsük elő a sütőt 220 °C hőmérsékletűre. Vajazzuk vagy béleljük ki papír kapszlival a muffin sütőformát (12 db-os).
Keverjük a vajat, az olajjal és a cukrokkal krémesre, adjuk hozzá a tojásokat is.
Egy másik edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a szerecsendiót, és a sót.
A vajas keverékhez adjuk hozzá a lisztes rész felét, keverjük hozzá a tejet, majd a maradék lisztes keveréket.
Töltsük a sütőforma mélyedéseiben, 3/4 részig, süssük 15-17 percig (tűpróba).
Rácson hagyjuk kihűlni.
A vajat melegítsük fel egy tálkában, a muffinok tetejét forgassuk meg benne (kenhetjük ecsettel is), majd rögtön utána forgassuk bele (vagy szórjuk meg) a fahéjas cukorba.
Csak mikor már teljesen kihűlt akkor folytassuk tovább, a kifaragással, hogy a krémnek legyen hely.
Krém
- 2 ek étkezési keményítő
- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 6 ek cukor
- 2 ek vaj, lágy
- 1 tk vanília aroma
A maradék tejet a cukorral keverés közben forraljuk fel.
Folyamatos keverés közben a tojásos keveréket öntsük fel először forró tej 1/3 részével, jól keverjük el.
Végül ezt keverjük hozzá a felforralt cukros tej maradékához, és sűrítsük be folyamatos keverés közben, kis lángon.
Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vajat és a vanília aromát.
Folpackkal takarjuk le, hogy ne bőrösödjön be a teteje.
Hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletre, mielőtt habzsákból megtöltjük vele a tésztát.
Forrás: http://thebakingrobot.com/2012/09/06/doughnut-muffins-with-vanilla-pastry-cream