1/28/2014

Fánk muffin

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Hozzávalók
Tészta


  • 5 dkg vaj, lágy 
  • 0,6 dl növényi olaj 
  • 10 dkg cukor 
  • 7 dkg barna cukor
  • 2 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1 tk szerecsendió
  • 3/4 tk só
  • 2,5 dl tej

Tetejére
  • 3 ek vaj, olvasztva
  • 3 ek fahéjas cukor

Melegítsük elő a sütőt 220 °C hőmérsékletűre. Vajazzuk vagy béleljük ki papír kapszlival a muffin sütőformát (12 db-os).
Keverjük a vajat, az olajjal és a cukrokkal krémesre, adjuk hozzá a tojásokat is.
Egy másik edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a szerecsendiót, és a sót.
A vajas keverékhez adjuk hozzá a lisztes rész felét, keverjük hozzá a tejet, majd a maradék lisztes keveréket.
Töltsük a sütőforma mélyedéseiben, 3/4 részig, süssük 15-17 percig (tűpróba).
Rácson hagyjuk kihűlni.
A vajat melegítsük fel egy tálkában, a muffinok tetejét forgassuk meg benne (kenhetjük ecsettel is), majd rögtön utána forgassuk bele (vagy szórjuk meg) a fahéjas cukorba.
Csak mikor már teljesen kihűlt akkor folytassuk tovább, a kifaragással, hogy a krémnek legyen hely.

Krém
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 6 ek cukor
  • 2 ek vaj, lágy
  • 1 tk vanília aroma
A keményítőt egy kevés tejjel keverjünk el csomómentesre. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és a sárgájákat.
A maradék tejet a cukorral keverés közben forraljuk fel.
Folyamatos keverés közben a tojásos keveréket öntsük fel először forró tej 1/3 részével, jól keverjük el.
Végül ezt keverjük hozzá a felforralt cukros tej maradékához, és sűrítsük be folyamatos keverés közben, kis lángon.
Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vajat és a vanília aromát.
Folpackkal takarjuk le, hogy ne bőrösödjön be a teteje.
Hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletre, mielőtt habzsákból megtöltjük vele a tésztát.

Forrás: http://thebakingrobot.com/2012/09/06/doughnut-muffins-with-vanilla-pastry-cream

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)