Hozzávalók
Tészta
- 2,4 dl tej
- 0,5 tk porélesztő
- 1 db tojás,
- só,
- 35-40 dkg liszt
- 20-25 dkg vaj (megkenni a tésztát)
Futtassuk fel az élesztőt pici cukorral langyos tejben, adjuk hozzá a tojást, a sót és az átszitált lisztet, gyúrjunk lágy tésztát belőle.
Osszuk két részre, nyújtsuk ki amilyen vékonyra csak tudjuk(ezen múlik, hogy milyen réteges lesz),és kenjük meg a tetejüket lágy vajjal.
Tekerjük fel őket először hengerré, majd a hengereket csavarjuk fel csiga alakba. Mindkettő csigát külön csomagoljuk be szorosan folpackba, és 2-4 órára tegyük a hűtőszekrénybe.
Krém
- 1 db tojás
- 18-20 dkg cukor
- 3 ek étkezési keményítő
- 4,8 dl tej
- 1 cs vaníliás cukor
A tésztát amint kivettük a hűtőből azonnal kezdjük el kinyújtani, 2-3 mm vastagságúra.
A nagy (gáz)tepsit béleljük ki zsírpapírral, az egyik tésztaréteget tegyük rá, kenjük meg a krémmel, és fedjük be a másik adag kinyújtott tésztával.
Ezt a második tésztalapot annyival nagyobbra nyújtsuk, hogy a szélét vissza tudjuk dugni az alsó lap alá (hogy a krém ne tudjon kifolyni).
A tetejét kenjük meg 1 tojássárgája és egy pici tej keverékével, a tetejét szurkáljuk meg villával.
Előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben süssük 25-30 percig.
Porcukorral megszórva, hidegen és melegen egyaránt finom.