Tészta
- 300 ml meleg víz
- 7 g élesztőpor
- 3 ek majonéz
- 3 db közepes tojás
- 1,5 ek cukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 800 g liszt, átszitálva
- 2 ek olaj
- 1 tk só
- 200-250 g darált hús
- 4-5 ek olaj
- 1 tk só
- 350-400 g savanyú káposzta
- 2 db sárgarépa, nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 1 db hagyma, apróra vágva
- 1 tk cukor
A tésztához a fele meleg vízben (150 ml) keverjünk egy 1 tk cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőport.
Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a sót, a majonézt, a cukrot, a szódabikarbónát és a meleg vizet. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is.
Részletekben öntsük hozzá az átszitált lisztet, a vége felé adjuk hozzá az olajat is, gyúrjunk belőle lágy tésztát.
Takarjuk le folpackkal és meleg helyen hagyjuk 1,5 óráig kelni.
Amíg a tészta kel állítsuk össze a tölteléket.
Darált húst enyhén pirítsuk át 4-5 ek olajon, sózzuk meg, adjuk hozzá a kinyomkodott savanyú káposztát, a répát, a hagymát. Szórjuk meg a cukorral és pirítsuk kb. 15 percig. Hagyjuk kihűlni.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastagságúra. Szúrjuk ki 7,5 cm átmérő kerek formával.
Töltsük meg 1 ek töltelékkel, csípjük össze a képen látható módon.
Piteformát béleljünk ki sütőpapírral, olajozzuk ki. A közepéről indulva töltsük ki a megtöltött tésztadarabokkal. Az első középső sor lerakása után a mellette lévő sort az előző réseibe igazítsuk bele, hogy kiadja a méhsejt formát.
Előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben kb. 40-50 perc alatt sül készre.
+ 1 formai variáció ugyanezekkel az alapanyagokkal.