10/05/2014

Méhsejt torta

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Tészta
  • 120 ml tej
  • 3 ek méz
  • 200 g cukor
  • 4 púpozott ek vaj
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk fehér borecet
  • 5 ek kakaópor
  • 1 db tojás
  • 300 g sima liszt (szükség lehet kicsit több)
A kis serpenyőben olvasszuk össze kis lángon a vajat, a kakaóport, a cukrot, a tejet és a mézet.
Egy kis tálkában keverjük el az ecetben a szódabikarbónát, ez rögtön fel fog habzani, öntsük a vajas keverékbe.
Adjuk hozzá a tojást és nagyon gyorsan keverjük össze. Vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni kb. 5 percig. Részletekben kezdjük hozzáadagolni a lisztet, közben folyamatosan keverjük. Mikor már elég sűrű öntsük lisztezett deszkára és a maradék lisztet is gyúrjuk hozzá.
Felezzük el, majd mindkét részt osszuk további 5 darabra.
Nyújtsunk belőle 10 nagyon vékony lapot, amiből vágjunk ki 25 cm átmérőjű köröket.
A maradékok felhasználásával lehet, hogy még egy 11. lapot is ki tudunk vágni belőle.
Minden lapot szurkáljunk meg villával, és sütőpapírral bélelt lapon, előmelegített 180-190°C hőmérsékletű sütőben és süssük kb. 4-6 percig.
Hagyjuk mindegyiket teljesen kihűlni.


Krém
  • 4 púpozott ek sima liszt
  • 3 púpozott ek kukoricakeményítő
  • 480 ml tej
  • 70 g cukor
  • 3 nagy tojás sárgája
  • 1 vaníliarúd vagy 1 ek vanília aroma
  • 2 púpozott ek vaj
  • 240 ml tejszín, hideg
Egy közepes méretű serpenyőben melegítsük fel a tejet a magnélküli vaníliarúddal (forralni nem kell). Amikor habzani kezd, vegyük le a lángról. Vegyük ki belőle a vaníliarudat.
Keverjük össze a tojássárgáját a cukorral, a kikapart a vanília magokkal, az átszitált liszttel és kukoricakeményítővel. Keverjünk hozzá a tejből egy keveset.
Közepes lángra tegyük fel a nagyobb rész tejet és öntsük hozzá lassan a tojásos keveréket, sűrítsük be. Adjuk hozzá a vajat és keverjük amíg felolvad.
Tegyük át egy tálba, és fedjük le a közvetlen felületét folpackkal, ez megakadályozza a bőrösödést, tegyük be hűtőszekrénybe hűlni.
Verjük kemény habbá a tejszínt és óvatosan forgassuk a krémhez.
Állítsuk össze a tortát, minden tésztalapra kenjünk kb. 2,5 ek krémet. Tegyünk a tetejére valamilyen súlyt, ha melegben készítjük (nyáron) a tortát akkor tegyük fél órára a hűtőszekrénybe.


Dulce de leche zselé
  • 270 g dulce de leche 
  • 57 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 60 ml tejföl
  • 3 ek forró víz
  • 3 zselatin lap (vagy 1 ek zselatinpor)
Áztassuk a zselatinlapokat hideg vízbe kb. 5 percig.
Keverjük össze a vajat dulce de leche-vel.
Nyomjuk ki a felesleges vizet a zselatinlapokból, oldjuk fel 3 ek forró vízben.
Adjunk hozzá 1 ek tejfölt a zselatinhoz és jól keverjük össze, majd keverjük hozzá először a maradék tejfölt, aztán a dulce de leche-s keveréket is.
Gyorsan dolgozzunk az elkészült krémmel, mert hamar megdermed, azonnal vonjuk be vele a torta oldalát és tetejét. A már előzetesen kivágott légbuborékos fólia csíkot és kört óvatosan nyomjuk bele a krémbe.
Néhány órára tegyük hűtőszekrénybe, majd óvatosan távolítsuk el róla a fóliát.
Díszítsük marcipán méhecskékkel.

Forrás: http://alexandras-recipes.blogspot.co.uk/2013/08/honeycomb-cake-with-10-layers-step-by.html

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)