Hozzávalók
- 500 g süteményliszt
- 100 g cukor
- 100 g vaj
- 5 g só
- 20 g élesztőpor
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- reszelt narancshéj, opcionális
- 170 g víz, langyos
Gyúrjunk a hozzávalókból először a víz felével tésztát. Részletekben adjuk hozzá a maradék vizet is, hogy sima, rugalmas tésztát kapjunk. Takarjuk le folpackkal és hagyjuk meleg helyen 1 órát pihenni.
Osszuk 100 g-os darabokra. A darabokat tekerjük fel (lásd kép) majd erre merőlegesen is tekerjük fel (lásd kép).
Az így előkészített darabokat vágjuk félbe, az egyikből lesz a galamb teste a másikból a szárnya. Ezeket az előző módon ismét tekerjük fel egyik irányból, majd rá merőlegesen.
Az egyik félbevágott darabból formáljuk meg a testet, a másikból a szárnya (lásd kép). Tegyük őket sütőpapírral bélelt sütőlapra.
Hagyjuk meleg helyen a duplájára kelni.
A mázhoz 200 g porcukrot keverjünk el 100 g liszttel és adjunk hozzá annyi vizet, hogy sűrű, ecsettel kenhető mázat kapjunk. Kenjük meg a galambokat, majd szórjuk meg porcukorral, majd még egyszer porcukorral.
(E helyett a máz helyett, megkenhetjük 1 felvert tojással is, és azt szintén szórjuk meg porcukorral.)
Előmelegített sütőben süssük 220°C hőmérsékleten 8-10 percig, ne süssük túl.
Forrás: http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.phpt=116597&p=1799562#post1799562