Hozzávalók
Tészta
Tészta
- 700 g liszt (kb.)
- 200 ml tej
- 10 g porélesztő
- 2 db tojás
- 100 g vaj
- 2 ek cukor (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
- csipet só
- 1 cs vaníliás cukor
Töltelék
- 3 db alma (golden)
- 100 g mazsola
Szirup
- 150 ml víz
- 3 ek cukor
Kenéséhez
- 1 db tojássárgája
- 1 ek tej
Az élesztőt keverjük el 1 ek cukorral és 2 ek liszttel elkevert langyos tejben, hagyjuk meleg helyen felfutni.
Olvasszuk fel a vajat, és hagyjuk egy kicsit visszahűlni.
Szitáljuk át a lisztet, majd keverjük össze a sóval és a maradék cukorral, vaníliás cukorral.
Öntsük hozzá a felfutott élesztőt, a visszahűtött olvasztott vajat, a tojásokat. A liszt fokozatos adagolása közben gyúrjunk lágy tésztát belőle.
Fedjük le folpackkal és hagyjuk meleg helyen 1,5 óráig kelni. (Közben kb.fél óra után egyszer gyúrjuk át).
A töltelékhez hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra az almát, meleg vízben mossuk meg és csepegtessük le a mazsolát.
Melegítsük közepes lángon a vízben oldódásig a cukrot, tegyük hozzá az almát, főzzük a szirupban (folyamatosan kevergetve) 10 percig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mazsolát, és jól keverjük össze. Hagyjuk hűlni.
A tésztát osszuk fel 3/4 és 1/4 arányban. A negyede rejti a tölteléket, a nagyobb pedig az amit majd rászövünk.
A kisebbik tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki téglalap alakúra, tegyük a közepére a tölteléket (a töltelék ne legyen forró!), és formázzuk hengerré. Az illesztés kerüljün alulra.
A nagyobbik tésztát nyújtsuk ki 3-4 mm vasatagságú ovális formára. Tegyük zsírpapírral bélelt tepsire.
Tegyük a töltelékes hengert a közepére. Az alsó lapot vágjuk fel kb. 8mm széles csíkokra, 45°-os szögben.
A tövénél oldalt a képen látható módon vágjuk ki a felesleges részt, hogy csak 1-1 zárófül maradjon a végeken. Először ezt hajtsuk fel rá. A csíkokat szorosan szőjük össze.
Kenjük meg a tetejét a tejjel elkevert tojássárgájával. Hagyjuk állni 20 percig.
Süssük előmelegített 190 °C hőmérsékletű sütőben 30 -35 percig.
Forrás további képekkel: http://svetlanametaxa.blogspot.hu/2014/11/blog-post_8.html
UI:Természetesen a töltelék lehet más is, hús, zöldség, mák....