Látványos ez a formázás, és természetesen lehet más töltelékkel is készíteni.
Hozzávalók
Tészta
- 400 ml tej
- 21 g élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 1 egész tojás és 1 fehérje
- 3 ek olaj
- 700 g liszt (kb. lágy tésztát kell kapnunk)
- 200 g sirene sajt, reszelve
- 50 g vaj, olvasztva
- 1 tojás sárgája
- 2 ek olaj
- 2 ek tej
Gyúrjuk össze a tészta többi hozzávalójával.
Osszuk két egyenlő részre, és hagyjuk meleg helyen, letakarva 20 percig pihenni.
Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki őket 25 cm hosszú téglalappá, kenjük meg őket az olvasztott vajjal, szórjuk mega reszelt sajttal, és sorosan tekerjük fel.
Éles késsel vágjunk az egyik oldalról 1 cm-es vastagságú szeleteket (teljesen ne vágjuk át a tekercset).
Az első tekercset hajtsuk középre, aztán egyet jobbra, egyet balra, megint középre, jobbra…
Meleg helyen hagyjuk kelni a tekercseket 40 percig.
Kenjük meg a sárgája, olaj, tej keverékével.
Süssük előmelegített 170 °C hőmérsékletű sütőben 40-45 percig.
Forrás: http://ralicamarinova.blogspot.hu/2014/09/blog-post_16.html
UI: a Sirene egy bolgár sajt, ami kecsketejből készül, nagyobb élelmiszer áruházakban beszerezhető.