- 2 kg San Marzano paradicsom (lucullus típusú)
- 2 ek olívaolaj
- bazsalikom
- 6 ek zsemlemorzsa
- 0,5 tk fokhagymapor
- só
- bors
- 750 g paradicsom (abból amit kikapartunk)
- 3 ek olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 250-300 g mozzarella, reszelve vagy apró kockákra vágva
- 300 g tészta, penne
- 70 g parmezán sajt, reszelve
- 30 g romano sajt, reszelve
- apróra vágott bazsalikom
Vágjuk félbe a paradicsomokat, kaparjuk ki egy tálba a belsejét és a magokat, egy szűrőbe téve hagyjuk 15-20 percig szikkadni.
Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egy rétegben terítsük el rajta a felezett, kikapart paradicsomokat (vágási felülettel felfelé) kenjük meg olajjal és szórjuk rá az apróra vágott bazsalikomot.
Keverjük össze a zsemlemorzsát a fokhagymaporral, sóval, borssal és szórjuk meg vele a paradicsomok üregeit. Süssük előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben 20-25 percig, de vigyázzunk ne égjen meg a morzsa a belsejében.
Amíg a sütőben sül a paradicsom, közben elkészül a szósz is:
A paradicsomszószhoz az olajon futtassuk meg a zúzott fokhagymát, öntsük rá a kikapart paradicsomot, főzzük kb. 30 percet, ízesítsük sóval és borssal. Túl sűrű ne legyen, (ha szükséges kis vízzel pótoljuk, ez a paradicsomoktól is függ)!
A tésztát főzzük három percig, csepegtessük le, öntsük a paradicsomszószba és kis lángon még főzzük további két-három percig.
Öntsük hozzá a háromféle sajtot.
Készítsünk elő egy kerek 20 cm átmérőjű, 9 cm magas kerek formát, béleljük ki az alját és az oldalát sütőpapírral, amit olajozzunk ki.
Rakjuk ki az alját paradicsommal, és az oldalára is tegyünk egy sávot mielőtt elkezdjük önteni bele a tölteléket. Mindig csak annyit öntsünk ami az oldalán lévő paradicsomsáv tetejéig ér, akkor újabb paradicsomcsíkot rakjunk ki, majd tészta.. ha elfogyott a töltelék a tetejét fedjük le paradicsommal. A paradicsomoknak mindig a héja legyen kifelé.
Süssük előmelegített 180 fokos sütőben körülbelül 30 percig, hagyjuk a formában további húsz percig, borítsuk át óvatosan egy tálra, távolítsuk el róla a zsírpapírt.
Variálhatjuk még oreganoval, olajbogyóval, szardella pasztával, hússal, főtt marhanyelvvel, a mozarella mennyiségét felezve fetasajttal...
Forrás:http://www.lacuocadentro.com/2012/08/timpano-alla-cardinale.html