Cruffin
Édesen vajjal, lekvárral, Nutellával, pudinggal, vagy sósan mártogatóssal kínálva is nagyon finom.
Ez alapvariáció, a feltekerés előtt megszórhatjuk darált dióval, mogyoróval, mazsoláva, csokidarabokkal...
Hozzávalók (8 db)
- 150 g kenyérliszt
- 150 g finomliszt
- 1,5 tk (6 g) porélesztő
- 1,5 tk (11 g) só (édesen 1 tk só + 2 ek cukor)
- 130 g langyos víz, szükség esetén + 30 g (2 ek)
- 50 g vaj, felkockázva, szobahőmérsékletű
- 165 g vaj, szobahőmérsékletű
Keverjük össze a kétféle liszet a porélesztővel és a sóval.(Ha édes tésztát szeretnénk akkor vegyünk vissza a só mennyiségét 1 tk-ra és tegyünk a tésztához 2 ek cukrot)
Öntsünk bele 130 g langyos vízet (kb. 35 °C), és gyúrjuk robotgéppel, alacsony sebesség 3 percig. (Ha úgy érezzük, hogy nem állt össze a tészta, akkor adjunk még hozzá +2 ek vizet és gyúrjuk tovább.)
Tegyünk hozzá 50 g kockára vágott vajat és gyúrjuk alacsony sebességgel 5 percig, majd közepes sebességgel további 10-15 percig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
Fedjük le a műanyag tetővel/folpackkal és hagyjuk pihenni kb. 40- 45 percig szobahőmérsékleten.
Borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk 4 egyenlő részre. Csak az legyen elöl amivel dolgozunk, a többit lazán takarjuk le folpackkal.
A 4 tésztadarabot nyújtani kell, lehet a hagyományos módon nyújtófával is, nagyon vékonyra, de ha van otthon tésztagépünk akkor azt is használhatjuk hozzá (ott is a lehető legvékonyabbra).
A hosszú és vékonyra kinyújtott tésztacsíkot ecsettel, vagy akár az ujjunkkal gyengéden vajazzuk meg a szobahőmérsékletű vaj negyed részével (nem olvasztott vaj!), egészen a tészta széléig.
Szorosan tekerjük fel (lásd kép), majd egy vékony pengéjű nagyon éles, lisztbe mártott késsel vágjuk hosszában ketté. Azért fontos a kés, hogy a rétegek szélet ne nyomjuk össze a kelleténél jobban.
Mindegyiket a vágási felülettel kifelé lazán tekerjünk fel, a végeit hajtsuk be maga alá.
Ha mind a négy tésztadarabbal ezt megcsináljuk akkor 8 db-ot kapunk.
Tegyük a cruffin tekercseket kivajazott muffin sütőformába, lazán fedjük le folpackkal és hagyjuk duplájára kelni, szobahőmérsékleten kb. 2-3 óra.
(Ha előző nap készítjük, akkor az egészet takarjuk le folpackkal és tegyük a hűtőszekrénybe. Másnap sütés előtt vegyük ki, és szintén hagyjuk duplájára megkelni).
Süssük előmelegített sütőben 200 °C-on 25 percig, aranybarnára.
Mikor kihűlt szórjuk meg porcukorral.
Forrás további képekkel: http://ladyandpups.com/2015/04/04/how-to-make-cruffin-with-pasta-machine