Hozzávalók (16 db-hoz)
Tészta
- 375 g kenyérliszt
- 100 g sima liszt
- 35 g tejpor
- 75 g porcukor
- 3/4 teáskanál só
- 1 tasak (7 g vagy 2 1/2 tk) instant száraz élesztő
- 1 tojás, enyhén felverve
- 150 ml (kb.) langyos víz
- 40 g vaj, kockára vágva
Water-Roux (vizes rántás)
- 25 g (csaknem 2 evőkanál) kenyérliszt
- 125 ml víz
- A water roux technikáról először Yvonne Chen írt a Bread Doctor című könyvben, az így készült tészták nagyon puhák és levegősek.
Kókuszos töltelék
- 200 g kókuszreszelék
- 140 g porcukor
- 60 g puha vaj
- 1 közepes tojás, gyengén felverve
- +1 tojás megkenni a tésztát
1. Krém: A kókuszkrémhez keverjük össze a hozzávalókat.
2. Vizes rántás: Keverjük össze a lisztet és a vizet egy kis serpenyőben. Főzzük közepes lángon, folyamatos keverés mellett, amíg el nem éri a 65 º C-ot. Ilyenkor olyan sűrű a massza, hogy keverés közben látni az edény alját. Vegyük le a tűzről, fedjük le folpackkal, és hagyjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl.
3. Tészta: Szitáljuk össze a liszteket a tejporral, a porcukorral és a sóval, keverjük hozzá az élesztőt is. Dolgozzuk jól össze a tojással és a vizes rántással. Fokozatosan adjunk hozzá annyi langyos vizet, hogy egy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Gyúrjuk 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. A tésztát közben néhányszor dobjuk, ejtsük a munkafelületre, így javítva a szerkezetét.
Dolgozzuk bele alaposan a vajat. Formáljuk a tésztát golyó alakúra, tegyük egy nagy olajozott tálba, fedjük le fóliával, kelesszük duplájára. Akkor áll készen, ha miután ujjal belenyúlunk, a lyuk benne marad, nem töltődik vissza (fontos!). Osszuk 16 részre.
4. A képen látható módon formázzuk a tésztáinkat, tegyük őket egy vajazott sütőlapra.
5. Egy textillel fedve hagyjuk újra megkelni a formázott tésztákat, amíg duplájukra dagadnak. Kenjük meg egy felvert tojással, és süssük 190°C-on előmelegített sütőben 12-15 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
A tésztát más alakra is megformázhatjuk,
képek a forráslinken: http://cornercafe.wordpress.com/2009/02/01/coconut-buns/