Svájci habcsók
Hozzávalók
- 4 db tojásfehérje
- 250 g cukor
- csipet só
- 1 rúd vanília kikapart magjai (vagy 1 tk vanília kivonat)
Egy edényben keverjük össze a cukrot, a fehérjéket és a sót (nem kell habbá verni!).
Vízgőzön kevergessük míg a cukor elolvad, az edény oldalára is figyeljünk, hogy ne tapadjanak fel a cukorszemcsék. Az ujjunk között morzsoljuk, ha már sima, teljesen felolvadtak a szemcsék benne, akkor robotgéppel, nagy sebességgel verjük habbá. Mikor majdnem kész adjuk hozzá a vaníliát és verjük tovább amíg kemény lesz.
1 evőkanálnyi adagokat tegyünk le a sütőlapra belőle, távolságokat hagyjunk. Egy vizes evőkanállal formázzunk fészkeket a közepükbe!
Süssük 1,5 óráig majd nyissuk ki a sütő ajtaját és hagyjuk benne hűlni fél órán kersztül. Vegyük ki a habcsókokat és a töltés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Lemon curd
Hozzávalók
- 4 db tojás sárgája
- 1 nagy tojás
- 200 g cukor
- 120 ml citromlé
- 1 ek reszelt citromhéj
- 110 g vaj, szobahőmérsékletű, kis kockákra vágva
- 1 ek friss vagy szárított levendula (opcionális!)
Vízgőzön, folyamatos keverés közben sűrítsük be a tojást, a sárgájákat, a cukrot, a citromlevet, a citromhéjat, (a levendulát) és a sót. Vegyük le gőzről és keverjük hozzá a vajat. Állítsuk jeges vízbe, hogy lehűljön.
Töltsük meg a habcsókokat a krémmel.(Megszórhatjuk a tetejét levendulával.)
UI:Nem szeretem a levendulát, csak a kertben - mondta a fiam, mikor először próbálkoztam vele egy lekvárban, ezért nálam ez kimaradt. De annyira klasz ez a habcsók fészek, hogy legközelebb egyszerűen csak tejszínhabot nyomok majd bele és megszórom málnával vagy eperrel, ribizlivel és kész a mini pavlova vagy citromos helyett megtöltöm rebarbara vagy lime curddal...
Forrás:http://zoebakes.com/2013/04/10/lemon-lavender-meringue-tarts-the-difference-between-french-swiss-and-italian-meringues