Hozzávalók
Tészta
- 130 g vaj, szobahőmérsékletű
- 170-180 g világos barna cukor
- 2 db érett banán
- 2 db tojás, szobahőmérsékletű, villával enyhén felverve
- 1 tk reszelt citrom héj
- 1,5 tk szódabikarbóna
- 2 ek forró vizet
- 100 g dió, apróra vágva
- 270 g liszt
- 4 db közepes méretű érett banán
- 1 db citrom frissen facsart leve
- 4 ek cukor
- 3 ek étkezési keményítő (kukorica), átszitálva
Dekoráció
- 200 ml tejszín, hűtve
- 2 tk vaníliás cukor
- 2 marék apróra vágott dió
Tészta:
A banánt villával törjük pépesre.
A vajat keverjük össze a cukorral, adjuk hozzá keverés közben egyesével a tojásokat. Öntsük hozzá a tört banánt, a citromhéjat.
A szódabikarbónát keverjül el a forró vízben, óvatosan, röviden keverjük bele a vajas krémbe. Adjuk hozzá az átszitált lisztet, a diót és alaposan (de gyorsan) keverjük össze. 20 cm-es, kivajazott, lisztezett tortaformában süssük 180°C hőmérsékletű (előmelegített) sütőben 65 percig (tűpróba). Hagyjuk teljesen kihűlni, vágjuk fel 3 lapra.
Töltelék:
A banánokat törjük pépesre és keverjük össze a citromlével, a cukorral és a keményítővel. Egy vastag talpú serpenyőben, kis lángon, folyamatos kevergetés közben sűrítsük be (ne forraljuk!). Amint az első buborékok megjelennek azonnal vegyük le a tűzről. 10 percre tegyük félre hűlni.
A tortalapokat töltsük meg a krémmel.
A tejszínt verjük habbá a vaníliáscukorral, vonjuk be vele a torta tetejét, szórjuk meg a dióval.
Forrás:http://www.malacukierenka.pl/przekladane-ciasto-bananowe-z-orzechami-i-limonka.html