- 150 g vaj, szobahőmérsékletű
- 90 g cukor
- 0,5 tk só
- 2 tk kardamom, őrölt
- 500 ml tej
- 50 g friss élesztő
- 840 g liszt
Töltelék
- 175 g lágy vajat
- 90 g kristálycukor
- 2 ek fahéj, őrölt
- 0,5 tk kardamom, őrölt
- 1 cs vaníliáscukor
Megkenni
- 1 tojás, enyhén felverve
- jégcukor, apróra vágott mandula
Keverjük össze a vajat, a cukrot, a sót és kardamomot.
Melegítsük meg a tejet kb. 37 °C-ra, vegyük le a tűzről, és szórjuk bele az élesztőt. Keverjük, amíg feloldódik, majd adjuk hozzá a vajas keveréket. Fokozatosan öntsük hozzá a lisztet, dolgozzuk össze, sima és rugalmas tésztát kapunk. Tegyük egy tálba, takarjuk le textilkendővel és hagyjuk duplájára kelni (kb.45-60 perc).
Keverjük össze a töltelék hozzávalóit.
Amikor a tészta megkelt, osszuk két részre.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki őket kb. 40 x 50 cm-es nagyságú téglalappá. Egymás után kenjük meg őket a töltelékkel. Hajtogassuk be őket úgy, mint egy hivatalos levelet:
Kép forrása: http://mondomulia.overblog.com/fabrique-bakery-and-cinnamon-buns |
Vágjuk fel a tésztát kb. 2 cm széles csíkokra, amiket majd vágjuk hosszában de nem teljesen végig ketté (a felső része vágatlan, úgy néz ki, mint egy nadrág két szárral).
Tekerjük össze csomóvá, tegyük zsírpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le textilkendővel és hagyjuk 30 percig kelni.
Sütés előtt kenjük meg tojással (megszórhatjuk jégcukorral ) süssük előmelegített 250 °C hőmérsékletű sütőben 8-11 percig.
Forrás: http://call-me-cupcake.blogspot.se/2013/10/cinnamon-buns.html