Hozzávalók
Tészta
- 250 ml tej, langyos
- 1 db tojás, villával kicsit felverve
- 50 g cukor
- 0,5 tk só
- 100 g vaj, olvasztva
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 + 1/4 tk porélesztő
- 420 g liszt
- cukor
- darált mák, dió ...
- vaj, olvasztva
- porcukor
Langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, meleg helyen futassuk fel.
Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a vaníliás cukrot. Dolgozzuk bele a vajat, a felvert tojást és a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze, fedjük le folpackkal, hagyjuk meleg helyen, duplájára kelni (kb. 2 óra).
A tésztából tépjünk le egy darabot, nyújtsuk ki lisztezett deszkán ovális formára (lásd kép!).
Kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg cukorral, mákkal. Formázzuk a képen látható módon.
Tegyük őket zsírpapírral bélelt tepsibe és hagyjuk meleg helyen kb. 30 percig kelni.
Süssük előmelegített sütőben 190°C-on 15-20 percig.
Ha kész, még forrón kenjük át a tetejüket olvasztott vajjal. Amikor kihűlt szórjuk meg porcukorral.
Forrás: http://oksanasmoments.blogspot.hu/2015/01/blog-post_24.html