(de természetesen lehet vaníliás, kávés,citromos …)
Hozzávalók
Tészta 1
Tészta 1
- 140 g liszt
- 110 g puha vaj
- 1 ek hideg víz
Tészta 2
- 240 ml víz
- 110 g vaj
- 100 g liszt
- 3 db tojás
- 0,5 tk mandula aroma
Máz
- 150 g porcukor
- 2 ek puha vaj
- 1-2 ek víz
- 1 tk. mandula aroma
A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, a gáztepsit vékonyan kivajazzuk.
140 g lisztet összemorzsolunk 110 g puha vajjal és 1 ek hideg vízzel. Két részre osztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk mindkettőt 8 cm széles, 30 cm hosszú csíkká. A tepsibe fektetjük őket.
Az égetett tésztához 240 ml vizet felforralunk 110 g vajjal, lehúzzuk tűzről és belekeverünk 100 g lisztet.
Visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg fényes masszává összeáll. Átöntjük egy másik tálba és egyesével belekeverjük a tojásokat és 0,5 tk mandula aromát. Jól összedolgozzuk, majd a tepsiben lévő tésztákra kenjük. (Az egész felületére dolgozhatunk, a széléig, mert sütés közben csak felfelé fog emelkedni).
Előmelegített sütőben 60 perc alatt sül aranybarnára.
Hagyjuk kihűlni.
A máz hozzávalóit keverjük össze és kenjük meg a tésztacsíkok tetejét.
140 g lisztet összemorzsolunk 110 g puha vajjal és 1 ek hideg vízzel. Két részre osztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk mindkettőt 8 cm széles, 30 cm hosszú csíkká. A tepsibe fektetjük őket.
Az égetett tésztához 240 ml vizet felforralunk 110 g vajjal, lehúzzuk tűzről és belekeverünk 100 g lisztet.
Visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg fényes masszává összeáll. Átöntjük egy másik tálba és egyesével belekeverjük a tojásokat és 0,5 tk mandula aromát. Jól összedolgozzuk, majd a tepsiben lévő tésztákra kenjük. (Az egész felületére dolgozhatunk, a széléig, mert sütés közben csak felfelé fog emelkedni).
Előmelegített sütőben 60 perc alatt sül aranybarnára.
Hagyjuk kihűlni.
A máz hozzávalóit keverjük össze és kenjük meg a tésztacsíkok tetejét.