7/10/2014

Málnás, mandulás spirál torta

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


Csodásan néz ki, de nem igényel az elkészítése semmivel se többet, mint egy hagyományos tortáé. A tészta rugalmas, nem törik meg a hajlítás során, a krém könnyű, habos, a csokoládés ízt kiegészíti a málnáé.

Hozzávalók
Tészta

  • 11 dkg süteményliszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1.25 dl olaj
  • 0,6 dl víz
  • 4 tojás sárgája, szobahőmérsékletű
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 tk mandula aroma (átlátszó)
  • 6 tojásfehérje, szobahőmérsékletű
  • pár csepp citromlé
Krém
  • 7,5 dl tejszín
  • 85 g porcukor
  • 30 g kakaópor
  • 340 g friss málna (vagy bogyós gyümölcs)
  • 10 dkg mandulaforgács
  • csokoládé forgács (opcionális)

Béleljünk ki sütőpapírral, vajazzuk és lisztezzük ki egy 30 x 48 cm-es tepsit. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.

Tészta
Keverjük össze a lisztet, 15 dkg kristálycukrot, a sütőport és a sót.
Egy másik edényben keverjük össze az olajat, a vizet, a tojássárgájákat és a kivonatokat.
Kezdjük habbá verni a tojásfehérjéket citromlével, amikor puha csúcsok keleteznek, adjuk hozzá kanalanként a maradék cukrot. Verjük kemény habbá.
Keverjük össze a száraz és a nedves részeket, majd részletekben, óvatosan forgassuk bele a habot, hogy össze ne törjön.
Terítsük el a tésztát a tepsiben, süssük 18-20 percig aranybarnára (tűpróba). Rácson hagyjuk kihűlni.

Krém
A krémhez ne csak a tejszínt, hanem az edényt is hűtsük be, amibe habbá fogjuk verni.
A tejszínt verjük kemény habbá a porcukorral és a kakaóval.
Daraboljuk fel a málnát (negyedbe-félbe), néhányat tegyük félre egészben dekorációnak.

Összeálítás
Keresztben vágjuk a tésztát öt csíkra, a tészta alatti sütőpapírt is vágjuk el, ez segít majd a feltekerésben.
Még a tepsiben kenjük rá a tésztára a csokikrém kicsit több mint a felét. Tegyük rá a málnákat, szórjuk meg mandulával és nyomjuk le őket, hogy egy kicsit belesüllyedjenek a krémbe.
Az egyik szélső csíkot a sütőpapír segítségével tekerjük fel, és helyezzük a tortatál közepére. A második csíkot illesszük hozzá ott, ahol az elsőnek vége, és vegyük körbe vele a középső részt, folytassuk míg el nem fogy a tészta. Az utolsó csík végeztével nyomjuk össze finoman az egész tortát, hogy jól zárjanak a rétegek.
Kenjük meg a torta oldalát a maradék krémmel, szórjuk meg a tetejét csokoládéreszelékkel, málnával és mandulával.
Hűtsük legalább egy órán keresztül.

Forrás: http://www.sugarhero.com/raspberry-almond-spiral-cake

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)