A mi legyen a hétvégén a kaja? kérdésre, a válasz legtöbbször "sörben sült".
Már 15 éve sütjük itthon e szerint a recept szerint mi is a csülköt (és a tarját is, de erről később).
Aki evett belőle nálunk, utána ő is, és aki nála evett az is ...
Ez nem a szokásos sörrel locsolt beirdalt bőrös csülök! Nem,nem!
Ez egy sokat próbált, bevált recept.
Fenséges, lágyan omlik szét az ember szájában az ízes hús,
Egyetlen vacakolós része a csülök szeletekre vágása, ezért aztán egyszer csak kipattant a fejemből, hogy hát a tarja! Az legalább ennyire szaftos, és azt a hentes felszeleteli, nem nekem kell küzdenem vele.
És működött! Ugyanolyan nagy élmény volt, mint a csülök.
Szóval hajrá! Ki ne hagyjátok!
Persze, persze más íz, de mindkettő remek.
Ami a tarja előnyére írható még az, hogy kulturáltabban tálalhatóak a szeletek, mert a csülök azért kicsit megviselődik a sütés során ;)
A sörös, fokhagymás, mustáros szószban megpárolt hús leöntve a sütés közben mártássá sűrűsödő szafttal felejthetetlen élmény.
Hozzávalók:
2 db nyers csülök
1 üveg sör
Mustár
Fokhagyma
Őrölt bors
A csülköt kicsontozom,majd kb 1 cm vastag szeletekre vágom.
Lisztbe forgatva kevés olajon serpenyőben mindkét oldalát megpirítom,majd magas falú tepsiben egyenletesen elterítem.
A sört 3-4 evőkanálnyi mustárral,szétnyomott fokhagymával és a durvára őrölt borssal összekeverem, majd a húsra öntöm.
Letakarva 200 °C hőmérsékletű sütőben addig sütöm,amíg a hús megpuhul, majd a tetejét kicsit megpirítom.
Apró kockára vágott sült krumplival tálalom.