9/11/2013

Fűszeres, banános sütemény

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Az ízek és az illatok mesés kombinációja!

Nálunk ma ilyen került a tízórais dobozba.
Este sütöttem, a sok finom fűszertől csodás illat járta át a lakást. A tészta a benne lévő banántól és diótól szaftos, egyszerre könnyű és laktató.
Itthon ettünk mellé vanília fagyit, de nyakon is önthető pl. juharsziruppal, amim nincs, helyette volt pitypang szirup.

Hozzávalók
  • 8 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 14 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 kis db joghurt, lecsöpögtetve, vagy legalább a felesleges lé leöntve (175 g)
  • 4 db banán (az egyik közülük a tésztába kerül, az lehet érettebb)
  • 2 db tojás
  • 14 dkg liszt
  • 8 dkg dió, darálva
  • 1 kk sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • fűszerek: csipet fahéj, csipet őrölt gyömbér, csipet őrölt szegfűszeg, vagy mézeskalács fűszerkeverék
  • fél citrom, amiből 1 tk a tésztába kerül, a többivel a banánokat kenjük be

Összekeverjük a lisztet, a diót, a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát.
A vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük az előzetesen villával pürésített banánt. Egyenként beleütjük az egész tojásokat. Egynemű masszává forgatjuk a joghurttal, hozzákeverjük a teáskanálnyi citromlevet és fűszerezzük.

Egy kis tepsit (az enyém pl. 18 x 24 vagy 20 x 20cm) kibélelünk sütőpapírral, megvajazzuk, az aljára vékony, egyenletes rétegben porcukrot szitálunk.
A maradék 3 banánt meghámozzuk, hosszában félbevágjuk és a citrom levével bekenjük.
Vágott felükkel lefelé az előkészített tepsibe rendezgetjük és egyenletesen ráterítjük a tésztát.

160°C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt sül meg (tűpróba).
Kb. öt percig hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk át egy rácsra, és óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt.

Hosszabb ideig tartott leírni, mint megcsinálni, ez egy nagyon gyorsan összedobható mégis roppant látványos süti.
Kép: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/784634/sticky-banana-and-maple-cake

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)