8/18/2013

Sült Alaszka

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Hozzávalók
  • 40 dkg cukor
  • 17 dkg liszt
  • 12 dkg kakaópor
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2,4 dl olaj
  • 1,6 dl kézmeleg víz
  • 2 tk vanília aroma
  • 6 nagy tojás, szobahőmérsékletű
  • 1,4 kg csokoládé fagylalt
  • 12 db nagy tojásfehérje, szobahőmérsékletű
  • 60 dkg cukor
  • csipet borkő
Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra.
A felénél egy picivel több cukrot keverjük össze az átszitált liszttel, kakaóporral, sütőporral, szódabikarbónával, és 1 teáskanál sóval.
Az olajat öntsük össze a vízzel, és a vaníliával.
Keverjük a tojások sárgáját közepes/nagy sebességgel 5 percig, vegyük alacsony fokozatra a keverést és közben lassan öntsük hozzá először az olajos, majd a cukros keveréket.
Verjük a tojásfehérjéket a maradék cukorral közepes keménységű habbá.
A hab harmadával lazítsuk fel a tésztát, majd keverjük hozzá a többit is.
Osszuk szét a tésztát két 30 x 43 cm-es, zsírpapírral bélelt tepsiben, terítsük el egyenletesen.
Süssük meg, 18-20 perc alatt, tapintásra rugalmasnak kell lennie. Hagyjuk kihűlni.

Állítsuk össze a rétegeket.
Készítsük elő a formákat, 6 db 3 dl űrtartalmú formát béleljünk ki folpackkal, úgy hogy az bőven túl lógjon rajta.
Mindegyik aljára rakjunk egy (előzetesen a megsült tésztából kivágott) tészta réteget.
Erre a pohár egyharmadáig kerüljön a fagylalt, erre megint egy réteg tészta, és tegyük be (a folpackot ráhajtva a tetejére) fél órára a mélyhűtőbe.
Vegyük ki, hajtsuk fel a folpackot ismét egy réteg fagylalt majd rá tészta következik, újra hajtsuk rá a folpackot és tegyük vissza a mélyhűtőbe minimum 4 órára.

Melegítsük elő a sütőt 260°C-ra.

Vízgőzön melegítsük fel a tojásfehérjéket a cukorral és a borkővel addig, amíg a cukor feloldódik, és olyan meleg lesz, hogy már nem tudunk belenyúlni (kb. 2 perc).
Vegyük le a gőzről és habverővel verjük kemény habbá (kb. 10 perc).

Borítsuk ki a formákból a fagyit, és vegyük le róluk a fóliát
Fedjük be őket a tojásfehérjehabbal és pirítsuk meg az előmelegített sütőben 2-3 perc alatt.

Forrás: http://www.marthastewart.com/356447/baked-alaska-chocolate-cake-and-chocolate-ice-cream

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)