8/26/2013

Réteges szamsza, hagyományos üzbég recept

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
A szamsza, vagy szamosza főként ázsiában, afrikában népszerű étel.
Ez a recept egy igazán látványos kivitelezését mutatja be:

Hozzávalók
56 dkg liszt
1 tojás
2,4 dl meleg víz
10 dkg vaj, olvasztva
0,5 tk só 

Keverjük a meleg vízhez a tojást, a sót, a vajat.


Fokozatosan keverjük hozzá a lisztet.


Gyúrjuk össze.


Osszuk három részre.


Formáljunk golyókat belőlük.


 Letakarva pihentessük 20-30 percig.


Gyúrjuk át és keményítővel beszórt deszkán nyújtsuk ki őket egyesével vékonyra (2-3 mm).


Törekedjünk azonos alakúra nyújtani a tésztát.


Olvasszunk vajat, kicsit hűtsük vissza, és kenjük át a tésztát.


Tegyük rá a másik kinyújtott lapot.


Ismét vajazzuk be.


Tegyük rá a harmadik rész tésztát és még mielőtt a vaj még jobban megdermedne szorosan tekerjük fel.




Vágjuk fel 1.5 cm széles darabokra.


A végéből húzzunk vissza egy akkora csíkot ami átéri a tekercset.


Fordítsuk úgy, hogy a visszahúzott tészta darab felül legyen.
Pihentessük az így felvágott szeleteket 10-15 percet a fagyasztóban, majd nyújtsuk ki ovális formára.
A szélei felé vékonyodjon a tészta.


Erre azért van szükség, mert majd erre a rétegre pakojluk a tölteléket!


Ha megfordítjuk akkor így néz ki:


Fordítsuk vissza, és ahogy az előbb is írtam oda kerül a töltelék a visszahúzott tészta részre!:


Hajtsuk be a széleit, úgy, hogy a hagyományos háromszög alak kialakuljon.


Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 200-220 °C-on 40 percig sütjük.
Félidőben, 20 perc elteltével a tetejét megkenhetjük kevés vízzel hígitott felvert tojással.



Frissen ropogós, másnapra megpuhul, így is úgy is nagyon finom.


A töltelék az darált vagy apróra vágott hús (birka, marha, csirke), hagyma és fűszerek keveréke, de készülhet zöldségekből is. Előszeretettel tálalják valamilyen chutneyval.



Nem csak az étel neve más-más tájanként, és nem csak a recept változatos, hanem az elkészítés módja is.
Kirgizisztánban ilyen földben kialakított üregekben sütik, a tésztát bevizezik erősen a falra tapasztják és úgy sütik meg. Forrás: http://www.fergana.info/details.php?image_id=1405








Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)