8/15/2013

Almás pite hajó

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása

Hozzávalók
Tészta

  • 37 dkg liszt 
  • 1/2 teáskanál só 
  • 1,2 dl olvasztott margarin
  • 1,2 dl jeges víz
Töltelék
  • 4 db alma
  • 6 ek cukor,
  • 3/4 ek liszt
  • 1/2 tk fahéj
  • csipet só
  • csipet szerecsendió
  • Továbbá
  • 1 tojás
  • súlyok a vaksütéshez (szárazbab vagy lencse vagy rizs)
  • zsírpapír
  • 2 alumínium grilltálca (kép a bejegyzés végén)
  • A zászlók és az árbocok kialakításához szükséges hurkapálca, papír…
Tészta:
Morzsoljuk össze az átszitált lisztet és a sót, a margarinnal. Evőkanalanként adagoljuk hozzá a jeges vizet. Ha összeállt formázzunk két golyót belőle, csomagoljuk be őket külön folpackba és tegyük fél órára a hűtőszekrénybe.

Töltelék:
A meghámozott, negyedelt, kicsumázott almákat szeleteljük fel, és keverjük össze cukorral, kicsi sóval, szerecsendióval, fahéjjal, liszttel. Felhasználásig fedjük le.


Hajótest kialakítása
2 db hosszúkás, magas falú, alumínium grilltálcát (kép a hozzászólásban) formáljunk az egyik végét összenyomva hajó alakúra. Tekerjük körbe alufóliával az egészet, hogy még stabilabb legyen, és az összenyomott oldalt az alufóliával még jobban hosszabbítsuk meg. Formáljunk oda egy nyújtás az alufóliából, hogy a tészta ott majd jól előre tudjon nyúlni. A lenti forrás linken vannak erről lépésről –lépésre fotók.
Vékonyan vajazzuk/olajozzuk meg a belsejüket.

Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra.

Nyújtsuk ki két folpack réteg között a tésztát, ez a módszer mindig hasznos ragadós, olvadós tészták esetében.
Nem írok méreteket, hogy mekkorára szabjuk fel, mert nem biztos, hogy mindenki hajója ugyanolyan méretű lesz, de a lényeg azonos, béleljük ki először a hajótestek alját a tésztával.
Mikor kész, mind két oldalt késsel ki kell vágni belőle egy kis téglalapot (ennek csak esztétikai okai vannak), így:http://farm5.static.flickr.com/4007/4627361667_81e686c3af_o.jpg
Szurkáljuk meg a tésztát villával, tegyünk beléjük egy vékonyan beolajozott zsírpapírt (hogy könnyen kilehessen majd venni) és a vaksütéshez töltsük fel babbal/rizzsel/súllyal.
Azt a tésztát, amit éppen nem használunk, mindig tegyük vissza a hűtőszekrénybe.

Tegyük a két hajót egy tepsire és süssük 15 percig.
Mikor kihűlt vegyük ki a papírt a babbal, és töltsük meg a belsejüket az almás töltelékkel.

Fedjük be a maradék kinyújtott tésztával.
Csipkedjük össze a széleit, késsel szurkáljuk át, hogy a sütés közben keletkező gőzök el tudjanak távozni.
Keverjük össze a tojás, 1 teáskanál vízzel és kenjük meg a tetejét.
Tegyük vissza a sütőbe és süssük 10 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 175°C-ra és süssük még 35 percig. Ha közben úgy látjuk, hogy a hajó előre kinyúló részei túl sülnek, tekerjünk rá óvatosan fóliát.
Hagyjuk teljesen kihűlni csak akkor vegyük le körüle a formát. De még nincs kész!

Ismét állítsuk a sütő hőfokát 220°C-ra, béleljünk ki egy tepsit zsírpapírral és tegyük rá a felül alufóliával teljesen letakart hajókat, amiknek most az egész oldalát bekentük a vizes- tojásos keverékkel. Süssük 15 percig, hogy az oldala is kapjon színt.
Óvatosan nyomkodjuk meg, száraz tapintásúnak és aranybarnának kell lennie.

Ha kész vegyük ki tálcástól a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Szúrjuk be a helyükre az árbocokat, rögzítsük a vitorlákat, zászlókat.
Forrás: http://www.diamondsfordessert.com/2010/05/apple-pie-rate-ship.html




Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Frosk (1) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)