11/23/2013

Fahéjas fenyőfa

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
Hozzávalók(4 db)
Tészta

  • 720 ml tej 
  • 180 ml meleg víz 
  • 1 tk cukor 
  • 2 ek élesztőpor
  • 180 ml olaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál só
  • 3 tojás
  • 90 dkg (kb.) liszt

Melegítsük elő a sütőt 90°C hőmérsékletig, majd kikapcsoljuk ki.
Forraljuk fel a tejet, tegyük félre egy kicsit, (annyi időre, amíg az élesztő dolgozik).
A meleg vizet öntsük egy tálba, keverjük össze 1 tk cukorral, szórjuk az élesztőt a tetejére, keverjük össze, tegyük félre.
A meleg tejhez adjuk hozzá az olajat, a maradék cukrot és sót. Öntsük robotgép táljába, így tovább hűl egy kicsit.
A tojásokat verjük fel.
Ellenőrizzük, hogy a tej langyos legyen (az élesztőt megölné a forró tej) adjuk hozzá a tojásokat és az élesztős keveréket
Robotgéppel alaposan keverjük össze. Miközben a gép keveri a tésztát, adagoljunk hozzá részletekben a lisztet.
Annyi lisztre van szükség, hogy a tészta elváljon az edény falától.(kb. 90 dkg liszt)
Egy rozsdamentes fém tálat kenjünk ki 1 ek olajjal, tegyük bele a tésztát, majd forgassuk meg benne, hogy az edény faláról az olaj mindenhol bevonja a tészta felületét.
Terítsük le egy textil kendővel, és tegyük be az előzetesen felmelegített sütőbe. (A sütő már nem melegít!)
Amikor a megkelt, tegyük lisztezett deszkára és gyúrjuk át, hogy a légbuborékokat kinyomjuk belőle, vágjuk négy részre.

Töltelék

  • vaj, olvasztva, visszahűtve
  • barnacukor + fahéj
  • porcukor a tetejéhez

Nyújtsuk ki lisztezett felületen a negyed tésztákat lekerekített négyzet alakra (lásd kép!).
Kenjük meg vajjal, szórjuk meg a cukros fahéjjal.
Hajtsuk félbe (lásd kép!)
Az alján alakítsuk ki a fa törzsét (lásd kép!)
Vágjuk be minkét oldalról a tészta felső részét, a fa „ágait”, és csavarjuk meg ezeket a csíkokat.
Emeljük át a tésztát zsírpapírral bélelt sütőlapra. Hagyjuk egy kicsit kelni mielőtt betennénk a sütőbe.
Süssük aranybarnára 175°C hőmérsékletű sütőben (kb. 20 perc.)
Ha kész szitáljunk rá porcukrot, vagy vonjuk be cukormázzal. Tovább díszíthetjük piros és zöld cukrozott cseresznyével, szórócukorral …

Forrás: http://www.madeitonmonday.com/2010/11/christmas-baking-tradition-tree-breads.html

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Frosk (1) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)