9/17/2014

Juliska szelet

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


Hagyományos bosnyák sütemény.Roppanós leveles tészta rétegek közé szorult gazdag, csokoládés, diós tészta, vaníliás főzött krémmel.

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

Diós tészta
  • 5 db tojás 
  • 200 g cukor 
  • 1 cs vaníliás cukor 
  • 175 g csokoládé, jó minőségű 
  • 100 g dió, finomra darálva
Krém
  • 300 ml tej 
  • 5 ek liszt 
  • 150 g vaj, szobahőmérsékletű
  • 150 g cukor 
  • 2 cs vaníliás cukor 


Leveles tészta lapok
22 x 33 cm-es tepsi hátán süssünk egy lapot, a sütemény tetejéhez a leveles tésztából, előmelegített sütőben 185 °C hőmérsékleten kb. 10 perc alatt (aranysárga).
Hagyjuk hűlni néhány percig, majd óvatosan vágjuk fel 25 darabra (4 vágás függőlegesen és 4 vízszintesen).
A 2. leveles tészta lappból lesz az alja, ezt csak félig süssük ki, 175 °C-on 5 perc alatt. Tegyük félre a tepsiben.

Diós tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.
A tojássárgájákat keverjük a cukorral és 1 cs vaníliás cukorral krémesre. A csokoládét olvasszuk fel vízgőzön, adjuk hozzá a tojássárgájás keverékhez. Öntsük hozzá a diót, keverjük össze, majd óvatosan forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot is.
Öntsük a diós tésztát a félig sült leveles tészta tetejére, süssük előmelegített 190 °C hőmérsékletű sütőben kb. 20- 30 percig (tűpróba), hagyjuk teljesen lehűlni.

A krémhez 5 ek lisztet keverjünk el kb. 0,5 dl tejjel. A maradék tejet forraljuk fel, és állandó keverés közben csurgassuk hozzá a lisztes tejet. Folyamatos keverés közben sűrítsük be. Vegyük le a tűzről, hűtsük le.
A vajat keverjük krémesre a cukorral és a vaníliával.
Keverjük össze a lehűlt lisztes keverékkel. (Pici rummal meglehet bolondítani.)

Kenjük rá a krémet a kihűlt tésztára, a tetejére tegyük rá a felvágott leveles tészta lapokat, szórjuk meg porcukorral.
Min. 3 órára tegyük hűtőszekrénybe.

Forrás: http://bakingwithsibella.com/2011/11/25/julishka-pie-juliska-pita

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Frosk (1) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)