9/25/2014

Fagyasztott mézes, mascarponés torta, füge salátával

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása





Hozzávalók
Mandulás dacquoise 
  • 200 g mandula 
  • 6 tojásfehérje 
  • 170 g porcukor
  • 50 g liszt 
Mézes mascarpone 
  • 3 tojássárgája 
  • 110 g méz (vagy 50 g méz és 60 g barna cukor) 
  • 750 g mascarpone (vagy 400 g mascarpone és 500 ml tejszínhab) 
  • 60 ml amaretto 
Saláta
  • 12 db füge, negyedekre vágva
  • 125 g málna (nem muszáj) 
  • 1 ek amaretto 
  • tálaláshoz méz 

Melegítsük elő a sütőt 150 ° C hőmérsékletűre. Rajzoljunk fel zsírpapír aljára 3 db 18 cm átmérőjű kört, készítsük elő a tepsit/tepsiket, béleljük ki a papírral.

A mandulát őröljük teljesen finomra. A tojásfehérjéket verjük kemény, fényes habbá a részletekben hozzáadagolt porcukorral. Óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, forgassuk hozzá az mandulát és a lisztet.
Töltsük habzsákba, és nyomjuk az előkészített tepsikbe 3 kör alakú lapot belőle.
15 perc alatt sül aranybarnára, 5 perc hűlés után fordítsuk át porcukorral meghintett zsírpapírra és hűtsük le teljesen.

Keverjük össze tojássárgáját a mézzel és vízgőz felett keverjük habverővel kb.7-8 percig, sűrűre.
Vegyük le és elektromos habverővel keverjük addig amíg lehűl. 
Egy edényben keverjük össze az amarettot és a mascarponét, keverjük hozzá a kihűlt tojásos keveréket.

Sütőpapírral bélelt 20 cm átmérőjű kerek tortaformába rétegezzük a lapokat a krémmel, úgy, hogy oldalra is jusson a krémből ( a lapok 18 cm átmérőjűek, így a 20cm-es formában, körben lesz egy centis krém).

Tegyük egy éjszakára a fagyasztószekrénybe.
Tizenöt perccel a tálalás előtt tegyük át hűtőszekrénybe.

Tegyük a fügéket és a málnákat egy tálba, szórjuk meg amarettóval és hagyjuk állni 10 percig.
Tálaljuk a tortát a gyümölcsökkel, mézzel.

Forrás: http://gourmetrecepies.blogspot.hu/2011/03/iced-honey-mascarpone-and-almond-cake.html



Dacquoise [dakuááz]

Nevét a délnyugat-franciaországi Dax városától kapta. Olajos magvak lisztjéből, tojásfehérjéből, cukorral készült, piskóta jellegű tészta. Tejszínes vagy vajkrémmel szokták megtölteni.

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Frosk (1) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)