Évek óta főzöm ezt a mártást, bízhattok benne, biztos siker.
Nagyon gyorsan és nagyon könnyen elkészíthető.
Eddig mindig simán kifőztem hozzá a tésztát, de mikor megláttam ezt a fotót a homlokomra csaptam. Mert, hát mennyivel látványosabb így, pite formában! Ellenállhatatlan!
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 0.5 kg darált marhahús
- 1 kis fej reszelt vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csipet pirospaprika
- 1 csipet só
- 1 doboz felezett paradicsom konzerv
- 1 púpos ek sűrített paradicsom
- 1-1 tk oregano, bazsalikom, kakukkfű
- frissen őrölt bors
- 0,5 dl vörösbor
- 1 doboz rigatoni tészta (0,5 kg)
- 1 csésze frissen reszelt parmezán sajt
- 2 csésze aprított mozzarella
Az olajon pirítsuk át a húst, a hagymákkal, a borssal és a pirospaprikával.
Ha kész sózzuk és adjuk hozzá a paradicsom konzervet (a benne lévő paradicsomokat a fakanállal törjük össze), sűrített paradicsomot, zöld fűszereket és a bort. Pároljuk össze kb. 20 percig.
A tésztát bő vízben főzzük meg, a dobozon lévő főzési utasításnál 3 perccel kevesebb ideig!
A leszűrt tésztát még forrón szórjuk meg egy kevés reszelt parmezánnal.
Olajozzunk ki vékonyan egy 23 cm-es kerek, kapcsos tortaformát, és a tésztákat szorosan állítsuk bele. Némelyik majd kilóg, de ez nem érdekes.
Öntsük a kész szószt lassan bele a tészta lukaiba, kicsit lehet, hogy egy kanállal kell segíteni abban, hogy belefolyjanak
Előmelegített sütőben süssük 200°C-on 15 percig, majd szórjuk meg a mozarellával és süssük még 10-15 percig, aranyszínűre.
Hagyjuk a formában hűlni 15 percig, vágjuk körbe a széleit, és csak utána nyissuk ki a forma oldalát.
Inspiráció és fotó:
http://www.thinkarete.com/rigatoni-pasta-pie