Lestyán (Levisticum officinale)
Más néven magginövény, vegetanövény, levescsík, lescsihán, lóstya.
Eredete Irán, Afganisztán, a görögöktől a rómaiak tanulták meg termesztését, hasznosítását. Pannóniába a rómaiak hozták. A középkori Magyarország népszerű fűszere volt, amit gyógynövényként használtak.
Évelő növény több, mint 2 m magasra is megnőhet. Szürkésbarna színű gyökere, vaskos, húsos, szerteágazó. Aromás levele hármasan szárnyalt, sötétzöld, fényes, illatos. Szára gömbölyű, üreges, pirostól a zöldig terjedő színű; virága kicsi, halvány zöldessárga; magja barna, ellipszis alakú, igen aromás. Vitamintartalma nagyon magas.
Külsőre leginkább a zellerhez hasonlítható az illata és aromája is hasonlóan intenzív.
Olyasmi, mint a zeller, a petrezselyem és a sárgarépa illatanyagainak keveréke.
Illóolajokat, kumarinokat, cukrot, angelika-, alma-, kávésavat tartalmaz.
Gyógyászatban a vizelethajtó teakeverékek egyik komponense. A neve is valószínűen összefüggésben van ezzel - a latin levare = könnyíteni szóból származtatják.
Leginkább a levelét használjuk fűszerként, levesekhez, sültekhez. Egy növény annyi levelet növeszt, hogy érdemes belőle szárítva, vagy fagyasztva bebiztosítani magunkat télire.
De fogyasztható a gyökere és magja is. A gyökerét reszelve salátába, a magját a levélhez hasonlóan fűszerként lehet alkalmazni. Erős aromájú, óvatosan kell bánni vele. Az egész növény frissen vagy szárítva használható levesekhez és egytálételekhez egyaránt. A szárat és a virágot az ételbe főzve, a zsenge friss leveleket viszont apróra vagdalva, csak tálalás előtt tegyük az ételbe. Gyökeréből meghámozva főzelék készíthető, magja egészben vagy őrölve sajátos ízt ad süteménynek, salátának, rizsnek, burgonyapürének. A lestyán levelei adják az erdélyi csorbalevesek jellegzetes ízét.
A lestyán német elnevezései közül, a Maggipflanze, a Maggikraut, illetve a magyar maggifű és magginövény kifejezések félrevezetőek. A Maggi cég az alapítóról, a svájci Julius Maggiról kapta a nevét. Német források szerint a korai termékekben még valaha volt lestyán, de ezt mára már csak aromákkal, ízfokozóval (nátrium-glutamát, E-621) pótolják. A lestyán továbbá állítólag a Vegeta termékek alapanyaga is, de sem a termékösszetevők listájában, sem a tájékoztató szövegek között nincs feltüntetve, úgyhogy úgy néz ki ez sem igaz.
Aki tényleg lestyánt szeretne az ételébe, az kénytelen lesz maga beletenni. De keveset, óvatosan, elég 1-2 levél egy főzelékbe, vagy levesbe!