Egyes források tudni vélik, hogy tudományos neve (satyreia hortensis) a szatír szóból származik. Az ókori poéta, Martialis említi vágykeltő hatását is, szerelmi bájitalokba, teákba főzték, gyógyfürdőnek is készítették. Azóta kiderült, hogy sajnos nem varázsszer, de egyéb gyógyhatása miatt érdemes a fűszerpolcon tartani.
Borsos illatú, aromás fűszernövény, íze, zamata a feketeborséra emlékeztet. Sokféle népies neve ismert: hívják borsfűnek, csombornak, csombordnak, csomborborsnak, borsos szatorjának, és hurkafűnek, pereszlénynek, bécsi rozmaringnak, németül babfűszernek. Vasat, illóolajat (karvakol, cimol), cserzőanyagot tartalmaz, csökkenti a hüvelyes zöldségek pl. a bab, puffasztó hatását. Egyéb gyógyhatása is van: gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő és bélféregirtó, de enyhe vérnyomásemelő hatása is van. Fogyókúra esetén is hasznos. A káposzta-, krumpli-, gombaételek mellett a babból készült ételek jellegzetes fűszere. Hurkát, savanyúságot, pecsenyéket, tojásételeket, virágos hajtásaival ecetes és vizes uborkát is szokás ízesíteni. Erdélyben a borsikafüvet egy szál kaporral összekötve főzik bele a káposztába. Kellemesen ízesíti a majonéz- és sajtmártást, a krumplisalátát, sőt a főtt és sült halnak, flekkennek, birka- és nyúlhúsnak is kellemes zamatot ad. Sokhelyütt omlettbe, sőt palacsintatésztába, szárnyastöltelékbe, vagdalt húsba is szórnak belőle. De egy-egy csipetnyi az egyszerű sajtos pirítósra is remek. Apróra vágva salátákra is szórható. A diétás konyhák gyakran bors helyett alkalmazzák. Fontos, hogy csak a főzés befejezése előtt pár perccel tegyük az ételekbe, különben keserűvé válhat a főztünk. Az ősi füveskönyvek szerint a friss, szétmorzsolt hajtások enyhítik a rovarcsípések okozta fájdalmat. Nálunk általában csak szárítva, morzsolva kapható, de kiskertben könnyen termeszthető. Természetesen ez is, mint a legtöbb fűszernövény frissen finomabb. Ha hagyjuk a magjait beérni és elszóródni, a következő évben nem lesz újabb gondunk a vetéssel. Néhány tő elég maghozónak, mert nagyon szapora. Vagy ültessünk évelő változatát, a neve hegyi pereszlény, vagy téli borsfű, (Satureja montana L), ennek az íze erőteljesebb. Télire csokorba kötve akasszuk fel egy szellős, nem napos helyre. Amikor megszáradt, morzsoljuk le a leveleket a szárról, és száraz, sötét helyen tároljuk. Fagyaszthatjuk jégkockában is.
A nagyvilág érdekes receptjei, konyhai trükkjei, megvalósítható praktikái.
Magyar mértékegységekre átszámolt, könnyen beszerezhető alapanyagokból készült receptek. Minden bejegyzés alatt megtalálod az eredeti forrást.