6/28/2013

Pesto alla genovese

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


Hozzávalók

  • 15 levél friss bazsalikom, megmosva, leszárítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • csipet só
  • 3 ek fenyőmag
  • 1/2 pohár extra szűz olíva olaj
  • 6 dkg parmezán sajt (reszelt)


Hagyományosan kézzel, egy márványból készült mozsárban keverték ki a hozzávalókat fokhagyma, fenyőmag, bazsalikom, sorrendben
Mostanra már a genovai háziasszonyok is robotgépet használnak. Arra viszont tényleg mindenképpen figyelni kell, hogy csak rövid ideig turmixoljuk, mert ha a turmixgép kései túlmelegednek, akkor megváltozik az íze, az olaszok szerint széna ízű lesz.

Neve az olasz pestare igéből származik, mely a hozzávalók összetörésére, zúzására utal.
A pesto, maga a mozsár, melyben az alapanyagokat hagyományos módon összetörik.

Sok mindenből készülhet pesto, a lényeg az ízek harmóniája. Lehet benne más olajos mag pl. dió, mandula, pisztácia, változhatnak a fűszernövények pl. petrezselyem, menta, zsálya, friss koriander, kombinálhatjuk zöldségekkel pl. rukkola, medvehagyma, pitypang, spenót, paradicsom …
A pestohoz használt fenyőmag a mediterrán fenyők magja. Ez kellemesebb ízű, mint az ázsiai boltokban általában kapható koreai vagy kínai fenyőmag. Alakja hosszúkásabb, színe világosabb.

A legelterjedtebb pesto a genovai, de ismert és közkedvelt a szicíliai is (pesto alla siciliana), ami aszalt paradicsommal, ricottával és dióval vagy mandulával készül.


Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)