1/26/2015

Semla

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


Móni barátnőm a Budapest tekercs után újabb svéd receptre hívta fel a figyelmem. Elmesélte a történetét is, ez a több száz éves tradicionális édesség régen húshagyó kedd ünnepi étele volt. Napjainkban már az év minden napján vásárolják és sütik otthon is a háziasszonyok, az egyik legismertebb, legkedveltebb svéd sütemény.

Tegnap este elkészítettem, fűszeres, illatos kelt tészta zsemléket képzeljetek el. A krém a tésztából készül! De nem is folytatom, a részletek a receptben:

Hozzávalók (9 db, elfér egy tepsire)
Zsemle
  • 150 ml tej
  • 75 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 tk kardamom *
  • 25 g élesztő 
  • 100 g cukor
  • csipet só
  • 0,5 tojás felverve (a másik fele majd kell megkenni a zsömlék tetejét)
  • 300 g liszt
Töltelék
  • 100 g cukor
  • 50 ml víz
  • 125 g mandula, héj nélkül, finomra darálva
  • 3 dl tejszín, habbá verve
Langyosítsuk meg a tejet (ne legyen túl meleg az élesztő miatt!) a kardamommal.

Keverjük össze egy kanálnyi cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk felfutni. Öntsük hozzá a maradék cukrot, keverjük hozzá a felvert tojást, a vajat és sót. Részletekben öntsük hozzá a lisztet, Jól dolgozzuk ki, sima, rugalmas tésztát gyúrjunk belőle.
Meleg helyen, textillel letakarva hagyjuk kelni 1 órán keresztül.
Osszuk 9 részre, gyúrjuk golyókat belőle, pihentessük letakarva újabb 20 percig.
Kenjük meg a tetejüket felvert tojással.

Süssük zsírpapírral bélelt sütőlapon, előmelegített sütőben 180-190 °C hőmérsékleten kb. 10 percig. Hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez melegítsük fel a vizet a cukorral, oldódásig, keverjük bele a mandulát is.
A kihűlt zsemlék kalapját vágjuk le, és egy kanállal kaparjuk ki a belsejüket. Keverjük hozzá a mandulás masszához, annyi tejet vagy tejszínt keverjünk pluszban még hozzá, hogy a krémes állagot elérjük.

Töltsük meg vele a zsemléket, díszítsük tejszínhabbal, helyezzük vissza rá a kalapkákat, szórjuk meg porcukorral.
Kínálhatjuk langyos tejbe állítva, érdemes kipróbálni !

*Nem volt itthon kardamom, fahéjjal készítettem és így is finom volt. Nagyon laktató, a 2. darabbal már egyikünk se birkózott meg, csak kis szünet után ;)

Forrás: http://kaklabbet.blogspot.hu/2014/02/harliga-semlor-med-hemgjord-mandelmassa.html

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Frosk (1) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)