1/06/2015

Krizantém

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
Hozzávalók (12 db)
Tészta

  • 200 g liszt
  • csipet só
  • 100 g vaj, hideg, kis kockára vágva
  • 3-4 ek víz, hideg

Mandulás töltelék

  • 150 g mandula, héj nélkül, finomra darálva
  • 150 g cukor
  • kakakó (opcionális)
  • felvert tojás, megkenni

Tetejére

  • tojássárgája, felverve
  • mákkal vagy fekete szezámmag


Formázáshoz
  • Kerek sütemény kiszúrók, méreteik: 9 cm, 5 cm és 2 cm

A tésztához (hideg kézzel vagy késes robotgépben) morzsoljuk össze a lisztett a vajjal és a sóval.
Annyi vizet adjunk hozzá, hogy összeálljon. Csomagoljuk folpackba és tegyük 30 percre a hűtőszekrénybe.

A töltelékhez robotgépben keverjük össze a mandulát a cukorral, annyi felvert tojást kanalazunk hozzá (kb. 30-35 g) amennyivel összeáll.
Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőszekrénybe.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C hőmérsékletűre.
Osszuk a tésztát és a tölteléket is 12 egyenlő részre (kb. mindegyik 28g).
A tésztákat nyújtsuk ki, és használjuk hozzá a 9 cm-es kivágót. (Így lesz 12 db, 9 cm átmérőjű kerek tésztánk.)

A mandulás golyókat ha úgy tetszik forgassuk meg kakaóporban, de nem muszáj. Tegyük őket az előzőleg kiszúrt tésztalapok közepére, fedjük be a tésztával. Kicsit lapítsuk el, az 5 cm-es kivágó arra szolgál, hogy a méretet ellenőrizhessük, hogy pontosan egyformák legyenek.

A legkisebb 2 cm-es kiszúrót finoman nyomjuk a közepébe, és egy éles késsel a felső tésztarétegbe vágjuk bele a szirmokat (12 vágás virágonként), lásd kép lent!).

Tegyük a virágokat zsírpapírral bélelt tepsire, közben óvatosan nyomjuk egy kicsit össze, hogy a szirmok szétváljanak.
Kenjük meg tojássárgájával, és szórjuk meg a közepét mákkal vagy fekete szezámmaggal.
20 perc alatt sül készre, rácson hagyjuk kihűlni.

Forrás: http://bylelush.blogspot.hu/2014/09/chrysanthemums.html




Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Frosk (1) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)