5/27/2014

Pratoi barackok

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


Kicsi briós halmok, likőrrel átitatva, főzött likőrös krémmel összeillesztve.

Az első barackokat a 19. század második felében sütötték a pratoi pékek (Olaszország).
Formájában hasonlít, de teljesen más recept, mint a magyar lagzis barack süti.

Szirup
  • 50 g cukor 
  • 100 ml víz 
  • 250 g málna lekvár 
  • 60 ml málna likőr 
  • csipet őrölt ánizs 
  • csipet őrölt fahéj 
  • csipet őrölt szegfűszeg 
  • csipet vanília 
Az eredeti receptben nem használták ezeket a fűszereket, mert az egy olasz likőrrel készül /Alchermes, ami tartalmazza mindezt
Keverjük össze lekvárt és a vizet, ha a lekvárban voltak magok, akkor szűrjük át..
Adjuk hozzá a cukrot és fűszereket. Tegyük fel a tűzhelyre és forrás után még 2-3 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a málna likőrt. Hűtsük ki.

Krém

  • 200 ml tej 
  • 50 g liszt 
  • 1 tojás 
  • 50 ml Limoncello likőr 
  • 90 g cukor 
  • 100 g vaj 
  • 1 cs vaníliás cukor 
Öntsük a tejhez a likőrt és forraljuk fel.
Közben egy másik edényben keverjük fehéredésig a tojást a cukor felével, és a vaníliával. Szitáljuk hozzá a lisztet.
Öntsünk (keverés közben) lassan a lisztes keveréket a forró tejhez.
Tegyük vissza a tűzhelyre, és forraljuk fel alacsony lángon, folyamatos keverés közben. Mikor besűrűsödött vegyük le, fedjük le folpackkal, közvetlen a felszínére tegyük a bőrösödést elkerülésének érdekében.
A szobahőmérsékletű vajat keverjük össze a maradék cukorral, és keverjük simára az elkészült kihűlt krémmel.

Tészta

350-400 g liszt
60 ml tej
15 g friss élesztő
75 g vaj
3 db tojás
0,5 tk só
30 g cukor

Oldjuk fel az élesztőt langyos tejben, adjunk hozzá 1-2 ek liszttel és egy csipet cukrot, futtassuk fel.
Öntsük a felfutott élesztőt egy tálba, adjuk hozzá a tojást, a cukrot és a sót, alaposan keverjük össze.
Szitáljuk hozzá a lisztet, gyúrjuk össze, majd adjuk hozzá a lágy vajat.
Gyúrjuk sima tésztává, fedjük le folpackkal, és tegyük félre 1,5 órára.
Olajozott munkafelületen osszuk max. 15 - 20 grammos darabokra. Formáljunk belőlük golyót és tegyük kivajazott, zsírpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk pihenni, 10 perc után lapítsuk ki mindegyik golyót, mikor ismét felemelkedik újra, még határozottabban nyomjuk vissza, majd hagyjuk 1-1,5 órát kelni. (A lapítással érjük el, hogy félgömbökké emelkedjen a tészta és ne golyókká.)
Előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben süssük 10-15 percig.

Összeállítás

A kihűlt briósok alját vágjuk be kereszt alakban késsel. Az ujjunkkal óvatosan nyomjuk be középen, és egy evőkanál segítségével locsoljuk be sziruppal. Enyhén kenjük körbe a sziruppal az oldalát is.
Töltsük meg őket kettesével krémmel, az oldalát forgassuk meg cukorban.
Kandírozott narancshéjból készítsünk neki szárat, mentából levelet.

Forrás: http://zarinasamieva.blogspot.hu/2013/12/blog-post_6.html

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (38) Dekor (16) Desszert (387) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (368) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (79) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (29) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (13) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (30) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)