7/25/2014

Gyümölcstorta - Tropikanka

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


Ezt a tortát 1990-ben alkották meg a dnyipropetrovszki (ukrajna) Fantasy kávézó cukrászai 1990-ben.
Óriási lelkesedést váltott ki orosz oldalakon, rengetegen elkészítették, különböző méretekben, formákban.
Van aki kerek tortát készített belőle, van aki pudingos krémmel töltötte, van aki nem díszítette a külsejét tejszínhabbal, hanem a gyümölcsöket zselével öntötte le a tetején ... variáljátok tetszés szerint!

Égetett tészta
  • 2,4 dl víz
  • 16 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • csipet só

A felkockázott vajat a vízzel, a sóval, a cukorral vastag talpú edényben közepes lángon felforraljuk.
Húzzuk le a lábast a tűzről és részletekben, folymatos keverés közben öntsük hozzá a lisztet.
Tegyük újra a tűzre, és kb. egy percig keverjük.
Vegyük le, öntsük át egy mély edénybe (közben picit hűl, így nem főzi meg a beleütött tojást)és elektromos keverővel egyesével keverjük hozzá a tojásokat.
Mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, ha az előzőt már felvette a tészta, ilyenkor a felülete már nem fényes, hanem inkább mattá válik.
Töltsük a tésztát habzsákba (kerek fúvóka) és nyomjuk a képen látható módon megrajzolt sütőpapírra. ( A rács felrajzolása után fordítsuk meg a papírt, így a tészta nem érintkezik a grafittal.)
A lapok mérete 25 x18 cm, a kockák minimum 3x3 cm nagyságúak.
4 lapot tudunk a tésztából sütni, ebből kettő egyenes, kettő ferde vonalazású (lásd kép!)
Előmelegített 200 °C hőmérsékletű sütőben süssük készre a lapokat.
A tészta elkészítésének képeit itt lehet megnézni:http://kulinariya123.blogspot.hu/2010/08/blog-post_09.html

Krém
  • 2 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 5 ek étkezésikeményítő
  • 3,5 dl tej
  • 30 dkg vaj (szobahőmérsékleten)
  • 1 cs vaníliás cukor
A tojásokat keverjük össze robotgéppel a cukorral és a keményítővel.
Öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a vaníliáscukrot és folyamatos keverés közben kis/közepes lángon sűrítsük be.Hirtelen nagyon sűrűre összeáll, akkor vegyük le a tűzről és még keverjük egy kicsit.
A puha vajat robotgéppel keverjük habosra és kanalazzuk hozzá folyamatos keverés közben a tojásos krémet.
Krém elkészítésének képeit itt lehet megnézni:http://kulinariya123.blogspot.hu/2013/03/549_24.html

Kenjük meg a tészta lapokat krémmel, és szórjuk meg savanykás gyümölcsökkel, amik ellensúlyozzák a krém, és a tejszín édes ízét.
Vonjuk be a tortát kívülről is krémmel, majd díszítsük tejszínhabbal és gyümölcsökkel.
Forrás:http://kulinariya123.blogspot.hu/2013/07/595.html

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)