2/16/2015

Vaníliás Eclair, ropogós csipkével borítva

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
A párizsi Laduree cukrászda receptje alapján.

Hozzávalók (12 db)
Ropogós édes tészta
  • 100 g vaj, hideg, kis kockára vágva
  • 125 g süteményliszt 
  • 125 g cukor
  • 1 tk vanília aroma 
Égetett tészta
  • 120 g süteményliszt
  • 100 ml tej (zsíros)
  • 100 ml víz 
  • 10 g cukor
  • csipet só
  • 80 g vaj 
  • 4 db tojás, nagy
Vaníliás krém
  • 1 vanília rúd 
  • 400 ml tej (zsíros)
  • 4 db tojássárgája 
  • 80+50 g cukor 
  • 30 g étkezési keményítő 
  • 25 g vaj 
  • 250 ml tejszín 

- Először készítsük el a ropogós tésztát a tetejére. Késes robotgéppel, vagy hideg kézzel gyorsan keverjük össze a vaj kockákat a liszttel, a cukorral és a vaníliával. Gyúrjunk belőle egy tésztagolyót, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőszekrénybe 1 órára.

- Az égetett tésztához a tejet a vízzel együtt forraljuk fel, dobjuk bele a vajat is, hogy felolvadjon. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot és a sót, keverjük, amíg összeáll. Vegyük le a tűzről, keverjük át, közben egy picit hűl, majd egyesével üssük hozzá a tojásokat és keverjük a tésztát simára, fényesre. Töltsük habzsákba .
A sütőt melegítsük elő 180 °C hőmérsékletűre.

A ropogós tésztát két réteg folpack között (így nem ragad) nyújtsuk ki 1-2 mm vastagságúra. Vágjuk fel 12 x 4 cm nagyságú téglalapokra.

Sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk az égetett tésztából 10 cm hosszú, 2,5 cm átmérőjű tésztacsíkokat. Hagyjunk helyet a jelentős növekedésnek! Fedjük le mindegyiket az omlós tésztából vágott lapokkal.
Süssük 30-40 percig.10 percig ne nyissuk ki, utána viszont résnyire nyitva hagyott ajtóval (támasszuk ki fakanállal) süssük 20 percig, aranybarnára. Rácson hagyjuk kihűlni.

- A krémhez a sárgájákat keverjük össze (habverővel) a cukorral, majd a keményítővel. A tejet forraljuk fel a vanília rúddal és a kikapart magjaival. Csorgassuk a tejet a sárgájás keverékbe folyamatos kevergetés közben, kis lángon sűrítsük be. Takarjuk le, 10 percet hagyjuk hűlni, mielőtt belekevernénk a vajat.
A tejszínt 50 g cukorral verjük habbá (ízlés szerint lehet a cukor mennyiségét növelni). Forgassuk össze a krémmel, töltsük habzsákba (sima cső, 8 mm) és a sütemények aljáról 3 lyukon át töltsük a fánkokba.
Szórjuk meg porcukorral. Légmentesen záródó edényben 2-3 napig tárolhatóak, ha esetleg megmaradna.
Forrás: http://www.insanitytheory.net/kitchenwench/laduree-vanilla-eclairs

Kövess a Facebokoon is, ahol nem csak receptekkel, de érdekes és szórakoztató bejegyzésekkel is várlak!

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)