10/29/2014

Mini chod kalács (chodský koláč)

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása


A „kutyafejű ” chodok, más néven a „cseh székelyek” nemzeti kalácsa:

„ …háromféle feltéttel, túróval, mákkal és lekvárral készülő, a kreativitásnak nagy teret engedő zamatos kalács … A Szent Lőrinc napi zarándoklat, a nagyobb családi és városi ünnepségek ma sem léteznek a chodok jellegzetes kalácsa nélkül. A chod településeken két különböző módon díszítik ezt a süteményt. Az egyik esetben a kerekre formázott tészta teljes felületét megkenik a túrókrémmel, és erre az alapra kerül rá a mák és a lekvár díszítés. A másik módszernél a három feltétet vastagabb rétegben, váltakozva viszik fel a tésztára, így alkotva különféle látványosságokat. „
További érdekességek a chodokról itt: http://nemcsakpraga.blogspot.hu/2013/02/a-chod-kutyafejuek-avagy-cseh-szekelyek.html


Hozzávalók (20 db)
  • 250 g mák
  • 310 g cukor (80 g - a mákhoz, 30 g - a túróhoz, 200 g - a tésztába) 
  • 1 ek kétszersült vagy mézeskalács morzsa
  • 500 ml tej (250 ml - a mákhoz, 250 ml - a tésztába) 
  • 250 g túró, áttörve
  • 125 g vaj (25 g - a túróhoz, 100 g - a tésztába) 
  • 4 db tojás (1 - a túróhoz, 2 – tésztába, - 1 tojás sárgája kenéshez) 
  • 1/2 ek burgonya keményítő (a túróhoz) 
  • 500 g liszt 
  • 30 g élesztő 
  • csipet só
  • rum aroma
  • vanília aroma
  • lekvár (szilva vagy sárgabarack)
Tészta
Előzetesen készítsük elő a tészta hozzávalóit, hogy egyenletes szobahőmérsékletű legyen mindegyik.

250 ml tejet langyosítsuk meg.
A lisztet szitáljuk bele egy széles, mély tálba. A közepén alakítsunk ki egy tányért, ebbe morzsoljuk bele az élesztőt és öntsük rá a tejet, a tetejére szórjuk egy pici lisztet. Hagyjuk felfutni. Keverjük össze egy fakanállal, majd adjuk hozzá a 200 g cukrot, a csipet sót, a 2 db tojást és a 100 g puha vajat, gyúrjuk össze.
Fedjük le fóliával, és tegyük meleg helyre duplájára kelni.
Osszuk 20 részre, formáljunk először golyókat belőle, majd lapítsuk el, kis pereme maradjon (lásd kép)

Készítsük el a tölteléket.
Mákos töltelék
Keverjük össze a darált mákot 80 g cukorral, a morzsával, 250 ml tejjel (opcionálisan rummal), forraljuk fel.

Túrós töltelék
A puha vajat keverjük össze 1 tojás sárgájával, 30 g cukorral, a túróval, ízesítsük vanília aromával. A tojás fehérjét verjük fel habbá, és forgassuk a túrós keverékhez.

Kenjük meg a tésztákat pici vízzel elkevert tojássárgájával.
Töltsük meg a mákos és a túrós töltelékkel, középre kerüljön a lekvár.
Süssük előmelegített 200 °C hőmérsékletű sütőben 20-25 percig.

Forrás: http://www.povarenok.ru/recipes/show/86594

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)