10/11/2014

Anna burgonya variáció

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
Az 1800-as években Adolphe Dugléré a Café Anglai (Párizs) chefje híres francia színésznőkről nevezte el fogásait.
De, hogy egész pontosan melyik Annáról nevezte el ezt a burgonyás ételt már nem tudni.
Az alul-felül ropogósra sült, illatos, fűszeres krumpliszeletek kiállták az idők próbáját, köretként vagy salátával, mindenhogyan finom.

Hozzávalók
  • 70 - 90 dkg burgonya 
  • 6-8 ek vaj 
  • só, bors, friss kakukkfű 
  • kis gerezd fokhagyma, zúzott (opcionális)

Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
Olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben, tegyünk hozzá 2-3 ek kakukkfüvet, és a fokhagymát.

Szeleteljük vékonyra a burgonyát.
Tegyük a krumplit egy edénybe, kenjük meg a vaj felével, fűszerezzük sóval és borssal, alaposan keverjük össze.
A maradék vajjal kenjük ki a muffin formát.
Szórjunk a formák aljába kakukkfüvet, vagy tegyünk bele egy kis ágat.

Sütés közben a magasságuk csökkenni fog, ezzel is érdemes kalkulálni, töltsük meg a szeletekkel a sütő mélyedéseit olyan szorosan amilyen szorosan csak tudjuk.
Fedjük le a tetejét alufóliával, így toljuk az előmelegített sütőbe 30 percre.

Vegyük ki a tepsit, és fordítsuk ki a krumpli tornyokat egy bevajazott sütőlapra. (Ilyenkor lehet ismét vajat locsolni a tetejére, de nem muszáj.)

Óvatosan csúsztassuk a tepsit vissza a sütőbe (ne boruljanak fel a tornyok), és emeljük a hőmérsékletet 230 °C-ra. Kb. 15 perc alatt készre sül.
Hidegen és meleg egyaránt finom.

Forrás:http://www.instructables.com/id/Lil-Pomme-Anna

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)