8/25/2014

Sajtos, bazsalikomos, aszalt paradicsomos kenyér

Bejegyezte: Rita

poszt nyomtatása
A washingtoni Dianna Wara egy kenyér fesztiválon indult és nyert ezzel a különleges alakú,
sajtos, bazsalikomos, aszalt paradicsomos kenyérrel.

Hozzávalók
Tészta
  • 1,2 dl meleg víz
  • 5 dkg cukor
  • 4 tk élesztőpor
  • 2,4 dl kézmeleg tej
  • 2 nagy tojás
  • 2 tk só
  • 84 dkg kenyérliszt
  • extra-szűz olívaolaj

Töltelék
  • 25 dkg szárított paradicsom olajban
  • 1,5 dkg bazsalikom (kb.)
  • 15 dkg reszelt sajtkeverék (pl. parmezán, cheddar)
  •  3/4 tk fokhagymapor

Egy elektromos keverőben közepes sebességen keverjük össze a hozzávalókat. Gyúróprogrammal vagy kézzel gyúrjuk simára, kb 5-10 perc.
Kenjünk ki egy edényt olivaolajjal, forgassuk át benne a tésztát, így minden oldala olajos lesz. Meleg helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni 45 percen keresztül.

Miközben a tészta kel, készítsük elő a tölteléket. Csepegtessük le és itassuk fel az olajat a paradicsomról, aprítsuk fel a bazsalikommal együtt.

Papírral béleljünk ki 2 sütőlapot.

Ha megkelt a tészta, gyúrjuk át, préseljük ki belőle a levegőt és válasszuk ketté.
Nyújtsuk ki az egyik tésztát kb. 55 x 22 cm-es méretre.
Szórjuk rá a töltelék felét, hengergessük fel, csípjük össze a széleit (lásd kép!), és tegyük a sütőlapra.

Konyhai ollóval vágjuk végig a hengert, kb 2 cm mélyen, a végeken 2 cm-t meghagyva. Ne ijedjünk meg ha egy kicsit szétesik. Formázzunk a hengerből S alakot. A két szélét tapasszuk a belsejéhez, hogy egy 8-as alakot kapjunk a tésztából.

Takarjuk le, és hagyjuk 45-60 percig duplájára kellni. Közben melegítsük elő a sütőt 175°C-ra és csináljuk meg a másik tésztát.

Süssük a tésztákat egyesével 35-40 percig. 15-20 perc után takarjuk le fóliával, hogy ne barnuljon túl.

Forrás

A recept tej- és gluténmentes verzióját Bokréta Veronika készítette el, itt találod:
glutenmentesovezet.hu

Keress címkék alapján!

Állat formájúak (5) Almás (33) Aprósütemény (27) Banános (12) Bodza (1) Brownie (6) Burgonya (16) Citromos (10) Cukkini (8) Curd (2) Csirke (12) Csokoládés (37) Dekor (16) Desszert (388) Diétás (1) Dinnye (12) Dió (4) DIY (5) Édes (369) Egyszerű pár perces (3) Eper (7) Érdekes (9) Ételdekorációs ötletek (66) Ételdesign (8) Fagylalt (28) Fánk (6) Figurák kialakítása (3) Formázási ötletek (80) Főétel (17) Frosk (1) Fűszernövények (2) Gluténmentes verziók (6) Gőzös cupcake (2) Grill (6) Grízes (1) Gyümölcs alakúak (16) Gyümölcsös (82) Gyümölcsvaj (6) Hagyma (4) Halloween (26) Hidegtál (7) Hobby Cricket (1) Humor (2) Húsos (26) Húsvét (15) Információ (2) Ital (12) Kalács (11) Karácsony (98) Karamellás (13) Karfiol (3) Kávés (10) Keksz (78) Kelt tészta (49) Kenyér (7) Kitchen Cricket (1) Kivis (6) Koktél (2) Kókuszos (28) Kreatív tálalás kicsiknek (1) Krémsajt (18) Lekvár (4) Leveles tészta (29) Leves (3) Mákos (9) Málna (10) Mártogatós (2) Méz (5) Mézeskalács (10) Mikrós bögrés (5) Mogyorós (7) Muffin (27) Narancsos (10) Nutella (8) Ötletek (50) Palacsinta (14) Party-ötletek (27) Péksütemény (3) Pudingos (5) Recycling (4) Sajtos (25) Saláta (19) Sós (47) Sütés nélkül (29) Szalonna (8) Szalvéta hajtogatás (2) Szendvics (5) Szilveszter (10) Tészta (4) Tippek és trükkök (75) Tojás (20) Top receptek (31) Torta (84) Túrós (15) Ünnepek (120) Vaníliás (7) Virsli (1) Vissza az iskolába (4) Zöldség (36)